Saradnja se nastavlja
9

Rusija će pomagati NASA-i u letovima na ISS do 2025. godine

D. B.
Iako su zahladile odnose u proteklim godinama, SAD i Rusija ipak nastavljaju sarađivati u svemiru.

Američka svemirska agencija NASA i ruski Roscosmos nastavit će zajedničkim naporima slati posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Zvanična potvrda je stigla iz ruske agencije, a navedeno je da se partnerstvo nastavlja do kraja 2025. godine.

Ova saradnja podrazumijeva sastavljanje posade od astronauta iz različitih zemalja i njeno slanje u svemir u istoj letjelici. Roscosmos želi da uvijek ima najmanje jednog predstavnika u ruskom dijelu ISS-a i najmanje jednog predstavnika NASA-e u američkom dijelu. Agencija je dodala da je odluka donesena u svrhu "održavanja pouzdanosti ISS-a u cjelini".

Međunarodna svemirska stanica je lansirana 1998. godine te predstavlja simbol američko-ruske saradnje nakon Hladnog rata i završetka "svemirske utrke".

Ove vijesti dolaze nakon što je NASA u aprilu ove godine najavila da će Rusija ostati na ISS-u do 2028. godine. Generalni direktor Roscosmosa, Jurij Borisov, ranije je saopćio da će se Rusija povući s ISS-a nakon 2024. godine i fokusirati na kreiranje vlastite svemirske stanice.

NASA se priprema za odlazak Rusije na različite načine, od povlačenja astronauta sa ISS-a do pronalaska načina za kontrolu nad ISS-om nakon što Rusija ukloni svoje potisnike.

Cilj NASA-e je da održava ISS operativnim najmanje do 2030. godine.