Ostali "u kvaru"
2

Rusija 24. februara šalje letjelicu Soyuz po posadu na ISS-u

D. B.
Rusija je odredila novi datum slanja spasilačke letjelice na Međunarodnu svemirsku stanicu, kako bi je tri astronauta mogla koristiti za povratak na Zemlju.

Ova misija je neophodna zbog kvara letjelice Soyuz koja je trenutno spojena na ISS. U decembru je saopćeno da je ova letjelica ostala bez rashladne tečnosti, zbog čega se smatra nesigurnom za let astronauta. Stoga će ruska svemirska agencija Roscosmos 24. februara poslati novu letjelicu Soyuz bes posade, kako bi se kosmonauti Dmitrij Petelin i Sergej Prokopjev, kao i NASA-in astronaut Fran Rubio, mogli vratiti kući.

Roscosmos je odgodio misiju prošlog ponedjeljka nakon što je Progres 82, teretni svemirski brod spojen na ISS od oktobra, također počeo gubiti rashladnu tečnost. Petelin, Prokopjev i Rubio su otputovali na ISS u septebru, a trebali su se vratiti na Zemlju istom letjelicom. No, u decebru je došlo do curenja rashladne tečnosti navodno zbog udara mikrometeoroida. Mjesec dana kasnije je Roscosmos saopćio da će poslati drugi Soyuz po astronaute.

Međutim, tajming curenja je doveo do špekulacija da je zapravo riječ o problemu u proizvodnji, a ne o udaru mikrometeoroida. S druge strane, prošle sedmice je Roscosmos objavio fotografiju i pokazao mjesto curenja i navodnog udara.

Novi Soyuz je detaljno pregledan te je ustanovljeno da je spreman za let. U međuvremenu se od ISS-a odvojio Progress 82, a u tom procesu nisu uočeni znakovi štete.

Ako Roscosmos realizuje najavljeni plan, Soyuz će stići do ISS-a dva dana prije planirane Crew-6 misije kompanije SpaceX, koja je zakazana za 26. februar. Dva NASA-ina astronauta u društvu astronauta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ruskog kosmonauta sljedeći su stanovnici ISS-a.