|

Rupa veličine pola Manhattana otkrivena na antarktičkom glečeru

Rupa veličine pola Manhattana otkrivena na antarktičkom glečeru
126
Klix.ba
31.1.2019. u 17:28
45
komentara
126

dijeljenja
Rupa veličine pola Manhattana otkrivena na antarktičkom glečeru Foto: CNN
Nedavno je otkrivena ogromna šupljina promjera nešto više od polovine Manhattana koja se stalno širi na antarktičkom glečeru signalizirajući brzo poniranje leda, javlja CNN.
Ogromna rupa duboka blizu 300 metara nedavno je otkrivena i smatra se kako se brzo širi na dnu glečera na zapadnom dijelu Antarktika, izjavili su iz NASA-ine laboratorije. Važno je istaći da ukupna veličina ovog glečera odgovara veličini Floride.

"Veličina i širenje novootkrivene rupe naprosto su nas iznenadili. Šupljina je nekada bila ispunjena s 14 milijardi tona leda, a većina ovog leda se otopila u protekle tri godine", kazali su stručnjaci iz NASA-e.

Posmatrajući donji dio antarktičkih glečera, istraživači se nadaju da će moći izračunati koliko brzo će se globalni nivo mora povećati kao odgovor na klimatske promjene. U samom procesu istraživanja tim je koristio zračne i satelitske radare za otkrivanje šupljine.

"Godinama smo sumnjali da Thwaites nije bio čvrsto vezan za tlo ispod sebe. Zahvaljujući novoj generaciji satelita konačno možemo vidjeti detalje", rekao je Eric Rignot, jedan od koautora studije.

Prema nekim procjenama, glečer sadrži dovoljno leda da podigne nivo mora za malo više od 65 metara, kada bi došlo do otopljavanja.

"Ovaj glečer je od suštinskog značaja za projektovanje njegovog utjecaja na porast nivoa mora u narednim decenijama", dodao je Rignot.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...