Teški uslovi
38

Rover Curiosity na Marsu napravio selfie uprkos snažnoj oluji

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
NASA-in rover Curiosity je na Marsu napravio nevjerovatan selfie uprkos tome što je izložen snažnoj prašinskoj oluji na Crvenoj planeti.

Rover je napravio fotografiju samo nekoliko trenutaka nakon što je oluja zahvatila okolinu kratera Gale. Fotografija je potom procesuirana i poslana NASA-i te naučniku Seanu Doranu.

Oluja koja traje na Marsu jedna je od najvećih prašinskih oluja zabilježenih na površini Crvene planete. NASA-ini naučnici su posmatrali prvu fazu oluje 30. maja te su naveli da bi ona mogla zahvatiti cijelu planetu. Curiosityjev selfie pokazuje debeli pokrivač od prašine koji blokira nebo, kao i kako se približava roveru iz pozadine.

Rover je bio primoran 14. juna ugasiti svoje sisteme kako bi preživio oluju, jer je prašina prekrila njegov solarni panel koji prikuplja energiju. Od tada je prašina blokirala pogled na površinu Marsa iz orbite.

Curiosity je sletio na Mars u augustu 2012. godine, a sa Zemlje je lansiran 2011. godine. On prikuplja uzorke stijena u krateru Gale te traži znakove nekadašnjeg biološkog života. Kada obavi tu misiju, pokušat će se popeti na planinu Aeolis Mons visoku 5.500 metara.