Nauka
0

Riješena misterija čudovišta iz Loch Nessa?

Klix.ba
Fotografija "Nessie" iz 1934. godine
Fotografija "Nessie" iz 1934. godine
Misterija o čudovištu iz škotskog jezera Loch Ness već godinama zaokuplja pažnju naučnika širom svijeta. Talijanski geolog Luigi Piccardi ukazuje na to da iza priča o čudovištu najvjerovatnije leže seizmičke aktivnosti.

Piccardi je svoju teoriju prvi put javno saopćio 2001. godine, na sastanku koji su organizovali Udruženje geologa iz Londona i Udruženje geologa Amerike. Prema njegovoj teoriji, iza velikog broja priča o viđenju čudovišta stoje obične seizmičke aktivnosti.

Prvi put je čudovište Nessie navodno primijećeno u šestom stoljeću. Prema legendi, stvorenje se pojavljuje uz podrhtavanje zemlje i mjehuriće sa dna jednog od najvećih britanskih slatkovodnih jezera. Piccardi smatra da je pozicija jezera u seizmički aktivnoj zoni dovela do nastanka brojnih priča o čudovištu.

"Loch Ness se nalazi upravo u aktivnoj zoni. Kada se radi o malim potresima, uzburka se vodena površina, a moguća su i ispuštanja gasa koja mogu stvoriti velike mjehure na površini jezera. Postoji mnoštvo efekata na vodenoj površini koji se mogu povezati sa seizmičkim aktivnostima", rekao je Piccardi.

Piccardijeva teorija se, naravno, našla na udaru velikog broja ljudi koji smatraju da čudovište zaista postoji.

Jedno od "najsvježijih viđenja" čudovišta su prošlogodišnji zapisi sa sonara Marcusa Atkinsona. Snimci prikazuju veliki objekt, za koji Atkinson tvrdi da je slijedio njegov čamac 20 metara ispod površine jezera. Također, škotski "stručnjak za Nessie", George Edwards fotografisao je neobjašnjiv grbavi objekt koji je ubrzo nestao ispod valova.

Tokom godina, veliki broj viđenja Nessie pokazao se kao namještaljka. Tako se i jedna od najpoznatijih fotografija čudovišta, koju je londonski Daily Mail objavio 1934. godine, pokazala kao namještena. Piccardijeva teorija je koliko-toliko realno objašnjenje misterija jezera Loch Ness, ali je sigurno da neće staviti tačku na priče o navodnom čudovištu.