Nauka
4

Rekordno visoke temperature mogle bi postati prosječne do 2025.

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Vjerovatno bismo se trebali navići na sparinu i toplinu, jer ako emisije ugljendioksida nastave rasti trenutnim tempom, istraživanja pokazuju da će rekordno vruće vrijeme postati normalno do 2025. godine.

Studija objavljena u biltenu američkog meteorološkog društva pokazuje da nema smisla poduzimati akcije za suzbijanje emisije, jer je šteta već učinjena. Zbog ljudskih aktivnosti globalni godišnji prosjek temperatura iz 2015. bit će prosjek najkasnije do 2040.

Sophie Lewis, australijska klimatologinja koja je glavna autorica studije, kaže da će rekordno vruće ljeto u Australiji, gdje su ekstremno visoke temperature uzrokovale šumske požare, biti samo još jedna prosječna ljetna sezona do 2035. godine.

Uprkos svemu ovome, naučnici tvrde da nisu sve nade izgubljene i da i dalje možemo spriječiti rekordne vrućine na sezonskom i regionalnom nivou, ali to podrazumijeva snažnu akciju na smanjenju emisije ugljika na globalnom nivou.

Prošlosedmični izvještaj UN-a otkriva da smanjenje emisije predložene Pariskim sporazumom ne bi bile dovoljne da se spriječe ili smanje najgore posljedice klimatskih promjena.

Mnogi su izrazili zabrinutost za budućnost planete, jer je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio da će "otkazati" Pariski sporazum o klimatskim promjenama koji je potpisalo više od 195 zemalja.

Međutim, svjetski lideri su naglasili svoju kontinuiranu posvećenost borbi protiv klimatskih promjena, bez obzira na to šta Trump bude uradio.