Uskoro testiranje na ljudima
5

Razvijen prototip muške kontracepcijske pilule

Klix.ba
Prototip muške kontracepcijske pilule razvijen je u institutu Dana-Farber, a naučnici se nadaju da će u roku od godinu dana početi njeno kliničko testiranje.

Jedinjenje nazvano JQ1 testirano je na miševima te je utvrđeno da može probiti barijeru prema testisima i poremetiti spermatogenezu - proces sazrijevanja sperme. Rezultat toga je smanjenje broja kvalitetnih spermatozoida i njihovog kvaliteta.

Važno je naglasiti da prekidom uzimanja ove tvari dolazi do ponovne produkcije normalne sperme. JQ1 nema utjecaja na proizvodnju testosterona, ne mijenja ponašanje niti utječe na zdravlje potomstva.

"Idealno kontracepcijsko sredstvo je 100 posto efikasno, u potpunosti je reverzibilno i nema nuspojava, što znači da se veoma dobro podnosi", objasnio je za FoxNews autor studije dr. James Bradner sa instituta Dana-Farber.

Iako se zasad čini da JQ1 ispunjava većinu ovih kriterija na miševima, testiranje na ljudima će pokazati da li je stvarno efikasan, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Cell.

Prethodno je JQ1 otkriven u toku proučavanja terapeutskog učinka na ćelije raka.

Spoj uzrokuje da ćelije tumora, BRD4 ćelije, u plućima i krvi zaborave svoju funkciju, prestanu se dijeliti i tako nanositi štetu oboljelom organizmu.