Zdravlje
5

Naučnici na putu otkrića muške kontracepcijske pilule

Klix.ba
Naučnici iz Edinburgha tvrde da će uskoro biti moguće razviti novu kontracepcijsku pilulu za muškarce obzirom da je identificiran gen koji je ključan za proizvodnju zdrave sperme.

Eksperimenti na miševim su otkrili da je gen Katnal1 od vitalnog značaja za prozvodnju sperme u kasnijoj fazi. Autori studije se sada nadaju da će otkriti lijek koji bi ometao funkcioniranje Katnala1 i spriječio sazrijevanje spermij tako da postanu neučinkoviti. Takav lijek bi mogao poslužiti kao kontraceptiv.

Muškarci su do sada kao kontracepciju uglavnom koristili kondome ili bi se podrvgavali vazektomiji. Naučnici tvrde da ukoliko pronađu način da usmjere da spriječe sazrijevanje spermija, to više neče biti neophodno.

Istraživači Centra za reproduktivno zdravlje Univerziteta u Edinburghu na ovo su otkriće naišli slučajno dok su istraživali uzroke muške neplodnosti. Izmijenili su genetski kod miševa kako bi vidjeli koji će postati neplodan, a zatim su tražili uzroke koje su doveli do neplodnosti.

Istraživanje ih je dovelo do gena Katnal1 koji sadrži proteine važne za stvaranje sperme.

Naučnici se nadaju da će i na ljudima moći primjeniti sličan trik kako bi spriječili stvaranje sperme bez trajnih oštećenja. To bi naučnicima omogućilo razvijanje nehormonoske kontracepcijske pilule.

"Posljedice takvog lijeka bi bile reverzibilne jer Katnal1 utječe samo na spermije u kasnijim fazama razvoja tako da ne bi ujecao na proizvodnju sperme u ranim fazama i sposobnost na proizvodnju spermu", kazao je doktor Lee Smith, jedna od koautora studije.