{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovorima 'zaštitite' svoje dijete

S
16.5.2009. u 08:25
0
0
Razgovorima 'zaštitite' svoje dijete
0
Razgovorima 'zaštitite' svoje dijete
Foto: Ilustracija
Način na koji majke razgovaraju sa djecom još dok su ona posve mala, jedan je od ključnih faktora koji predodređuje da li će dijete u u adolescenciji postati drištveni otpadnik ili ne, pokazala je nedavno objavljena studija, piše britanski Telegraph.
Kada majka djetetu priča o tome šta ljudi žele, u šta vjeruju, o ljudskim osjećajima, nadama, namjerama, kod djeteta se polako počinju formirati socijalne vještine i naučnici smatraju da takav razgovor s djecom treba početi što ranije, odnosno prije no što djeca počnu sama 'razaznavati svijet' i prije no što utjecaj društva postane jači od utjecaja roditelja.

Načnici su tokom studije pratili mentalni razvoj djece u dobi od tri do 12 godina, te mjerili njihove sposobnosti kroz izradu zadataka namijenjenih mjerenju društvenog razumijevanja, a u studiji su se koristili i inserti iz TV serije 'The Office', koju režira i u kojoj glumi britanski komičar Ricky Gervais.

Psiholozi su promatrali način na koji majke razgovaraju s trogodišnjom djecom dok zajedno gledaju fotografije ili insert.

Studija je pokazala da majke koje češće svom djetetu opisuju mentalno stanje osoba s fotografija, koje s djetetom pričaju o tome šta te osobe misle, osjećaju ili šta planiraju sljedeće uraditi, doprinose tome da se dijete lakše uklapa u društveni život i da ima veće društveno razumijevanje.

«Ricky Gervais, popularni lik iz serije 'The Office' je pravi primjer veoma osjetljive osobe koja zbog manjka društvenog razumijevanja upada u brojne probleme. Zbog toga smo odlučili tokom istraživanja, majkama i djeci prikazivati isječke iz ove serije. U porodicama gdje se s djecom razgovaralo o greškama ovog lika, njegovim osjećajima, namjerama i željama dokazano je veće društveno razumijevanje djeteta», kazao je Nicola Yuill, profesor na Univerzitetu Sussex.

Također, studija je dokazala da roditelji mogu utjecati na društveno razumijevanje djece i kada ona navrše osmu godinu, no naučnici ipak smatraju da se socijalne vještine izgrađuju puno ranije, te da je potrebno da razgovori s djecom počnu još onda kada ona navrše tri godine kako bi do dvanaeste godine postali mentalno zrele osobe na koje okolina teško vrši utjecaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: