Florida
0

Raketa "Falcon 9" uspješno lansirana iz drugog pokušaja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Probno lansiranje rakete Falcon 9, kompanije SpaceX iz Kalifornije, u petak je uspješno izvedeno u drugom pokušaju na NASA-inom lansirnom poligonu 40 u Cape Canaveralu na Floridi.

Prvi pokušaj lansiranja dvostupanjske rakete visoke 55 metara i teške 327 tona, prekinut je iz zapovjednog centra NASA u posljednje dvije sekunde odbrojavanja zbog "automatike", izvijestio je CNN, koji je izravno prenosio lansiranje.

Dva sata kasnije Falcon 9 se u drugom pokušaju uspješno vinuo u svemir, što označava veliki korak prema privatizaciji američkih svemirskih letova.

Nakon tri minute leta nad oceanom se odvojio prvi stepen rakete Falcon 9, a drugi stepen je nastavio let prema orbiti, ukupnog trajanja desetak minuta.

Falcon 9 za pogon koristi tekući kisik i raketni kerozin RP-1. Prvi stepen rakete ima devet motora tipa SpaceX Merlin ukupne potisne snage od 495 tona, a drugi stepen ima jedan motor SpaceX Merlin, vakuumskog potiska od 61 tone i vremena izgaranja 345 sekundi, prema podacima s web stranice firme SpaceX, koja ističe "pouzdanost" kao glavnu kvalitetu svoje rakete.

SpaceX ima ugovor s NASA-om vrijedan 1,6 milijardi dolara za 15 letova Falcona 9 - tri probna leta i 12 misija za dostavu tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) od 2011. do 2015. U ugovoru postoji opcija za povećanje vrijednosti posla za 3,1 milijardi dolara.

Kompanija također posjeduje ugovore za lansiranje komercijalnih tereta za kupce u Argentini, Kanadi, Evropi, Izraelu i SAD-u. Pored toga SpaceX će biti kandidat za buduće ugovore s NASA-om za program letova američkih astronauta na ISS od 2013.

SpaceX nudi fiksne cijene lansiranja satelita i drugog svemirskog tereta, koje se zavisno od težine i prostora koji zauzimaju u svemirskoj kapsuli na vrhu rakete, kreću od 45,8 do 51,5 miliona dolara po lansiranju.

SpaceX pokrenuo je prije osam godina internetski biznismen Elon Musk, osnivač finansijskog servisa PayPal i tvrtke Tesla Motors, koji je uložio više od 100 miliona dolara vlastitih sredstava. Rakete Falcon 9 izrađuju se u bivšoj tvornici motora za Boeing 747 u predgrađu Los Angelesa.

Filma zapošljava oko 900 radnika a planira proizvoditi 12 raketa Falcon 9 i četiri svemirske kapsule godišnje. Tvrtka je 2006. dobila 300 miliona dolara vladinih garancija za razvoj programa za prijevoz tereta na ISS, a kasnije i spomenuti ugovor od 1,6 milijardi dolara za opskrbu ISS od 2011. do 2015.