|

Raketa Atlas V "zapalila" nebo iznad Floride

Raketa Atlas V "zapalila" nebo iznad Floride
24
Dž. L.
9.8.2019. u 22:45
7
komentara
24

dijeljenja
Raketa Atlas 5 kompanije United Launch Alliance lansirana je u svemir iz centra Cape Canaveral noseći sa sobom komunikacijski satelit vrijedan 1,1 milijardu dolara, jedan od posljednjih satelita nove komunikacijske mreže Zračnih snaga SAD-a.
Visoka 60 metara i uz ruski motor RD-180 koji je pokreće, raketa Atlas V "zapalila" je jučer nebo iznad obale Floride, a fotografije i video snimci ovog događaja još kruže društvenim mrežama. Neupućeni u stvarni događaj, gledajući u nebo mnogi su komentarisali kako je riječ o vanzemaljcima ili čudnim nebeskim pojavama.

Podsjećamo, jučerašnje uspješno lansiranje rakete uslijedilo je nakon odlaganja zbog tehničkih poteškoća.


Lansirani takozvani napredni, ekstremni i visokofrekventni satelit (AEHF) jedan je od šest satelita koji služi za proširenje sistema komunikacija poznatog kao Milstar koji je stvaran od 1994. do 2003. godine, a koji se polako približava svom kraju korištenja. Novi satelitski sistem AEHF tako je projektovan da je kompatibilan sa Milstar sistemom, a kojeg će na kraju u potpunosti zamijeniti.


Ovo je peti po redu uspješno lansirani satelit koji će lebdjeti iznad Zemlje slijedeći rotaciju planeta. Sistem AEHF će služiti kopnenoj, morskoj i zračnoj komunikaciji vojnih snaga, i to za američke trupe, Kanadu, Britaniju, Australiju i Holandiji.

Posljednji satelit trebao bi biti lansiran u martu 2020. godine.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...