Nauka
17

Radikalna ideja naučnika: Sjećanja se ne nalaze tamo gdje smo mislili

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dugo se vjerovalo da su naša sjećanja pohranjena u sinapsama neurona, ali izgleda da to nije sasvim tačno.

Ukoliko se naša dugoročna sjećanja nalaze u sinapsama (mjesto komunikacije između dva neurona), prilikom njihovog oštećenja sjećanja bi trebala zauvijek nestati. Ipak, nova studija nad morskom životinjom aplisijom pokazala je kako to najvjerovatnije nije slučaj.

Ukoliko dodatna istraživanja potvrde prvobitne nalaze, to bi značilo da je moguće vratiti sjećanja osoba koje pate od Alzheimerove bolesti.

"Dugoročna sjećanja se ne nalaze u sinapsama. Ovo je jedna radikalna ideja, ali tako nam pokazuju dokazi. Nervni sistem očito može regenerisati izgubljene sinoptičke veze, a to omogućava restauraciju sjećanja. To neće biti lak zadatak, ali vjerujem kako je to moguće", rekao je autor istraživanja David Glanzman sa univerziteta u Californiji.

Kako bi testirali memoriju aplisije, koja je zapravo vrsta puža, morali su da izazovu njen odbrambeni sistem. Aplisija ima vrlo delikatne škrge koje vrlo brzo reaguju kako bi se zaštitile od oštećenja. Ovaj refleks oponaša se propuštanjem električnog signala kroz puževo tijelo.

Zahvaljujući tome, puž stvara kratkotrajna sjećanja koja povezuje sa elektrošokom, a zbog oslobađanja serotonina. Tokom vremena serotonin i proteini stvaraju sinoptičke veze koje se dovode u vezu sa kreiranjem dugoročnih sjećanja.

Povrede kao što su potres mozga mogu prekinuti ovaj proces. Naučnici su zato vještački prekidali tok vezivanja neurona kako bi pratili stanje memorije.

"Ukoliko naučite životinju da izvede neki zadatak, a potom inhibirate (zadržite) produkciju proteina odmah nakon treninga i poslije 24 sata testirate životinju, ona se neće sjećati da je nešto naučila. Ipak, ukoliko naučite životinju neki trik, sačekate 24 sata, a potom u njen mozak ubrizgate inhibitore, ona će se savršeno sjećati treninga i naučenog trika. Drugim riječima, jednom kada se sjećanje formira i ako privremeno onesposobite sintezu proteina, to neće utjecati na njeno sjećanje. Ako je to tačno za mozak puža, onda je tačno i za ljudski mozak", objasnio je Glanzman.