|

Pun Mjesec u ljudima budi instinkte vukodlaka

Pun Mjesec u ljudima budi instinkte vukodlaka
0
S
Sarajevo-x.com
14.12.2009. u 16:59
10
komentara
0

dijeljenja
Pun Mjesec u ljudima budi instinkte vukodlaka
Dokazano je da su neki ljudi u vrijeme kad je na nebu pun Mjesec agresivniji, te da iskazuju ponašanje svojstveno mitološkim vukodlacima.
Australski naučnici proveli su istraživanje u bolnici Calvary Mater Newcastle Hospital na sjeveru Sidneja, te došli do zaključaka da je u periodu od početka ove godine pa do jula 91 pacijent prijavljen u bolnicu zbog nasilnog ponašanja i akutne uznemirenosti koja se može porediti sa onom vukodlaka.

Četvrtina pacijenata primljena je u bolnicu u noći kad je pun Mjesec, piše Telegraph.

"Neki od ovih pacijenata napadali su osoblje poput životinja, ugrizali ih, grebali i pljuvali na njih", kaže medicinska sestra Leonie Calver. "Moglo bi ih se uporediti sa vukodlacima za koje se govorilo da su se nekada tako ponašali u toku punog Mjeseca."

Studija objavljena u magazinu Medical Journal of Australija podsjeća da su mitovi o vukodlacima poticali ljude da utrljavaju "magične masti" na svoju kožu ili da inhaliraju isparenja kako bi se "pretvorili" u zvijer.

U današnje vrijeme, pak, "moderni vukodlaci" koriste drugačije "napitke". Utvrđeno je da je preko 60 posto pacijenata koji su obuhvaćeni studijom bilo pod utjecajem alkohola ili droga.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...