Nauka
14

Psi ipak razlikuju boje

Klix.ba
Uobičajena je zabluda da psi vide samo crno-bijelo te da koriste različite nivoe svjetlosti kako bi identificirali obrise predmeta. Ruski naučnici dokazali su ne samo da psi vide određene boje, već i da koriste taj spektar kako bi razlikovali predmete.

Ranije su treneri pasa izbjegavali korištenje obojenih predmeta. Međutim, nova otkrića sada bi mogla unaprijediti obuku pasa i onoga što mogu naučiti.

Tim istraživača iz Laboratorija za senzorno djelovanje na Ruskoj akademiji nauka testirao je čulo vida osam pasa različitih veličina i rasa. Cilj je bio da prošire prošlogodišnje istraživanje Univerziteta u Washingtonu, u kojem je naučnik Jay Neitz proveo eksperimente na psima kako bi utvrdio mogu li vidjeti boje ili ne.

Otkrio je da dok ljudske oči imaju tri "čunja" koji detektuju boju i mogu razlikovati crveno, plavo, zeleno i žuto svjetlo, psi imaju samo dva, što znači da mogu razlikovati plavo i žuto, ali ne i crveno i zeleno. Ruski naučnici obojili su četiri lista papira u različite boje: tamnu i svijetlu žutu te tamnu i svijetlu plavu.

Tamne i svijetle nijanse korištene su kako bi se testirala teorija da psi koriste nivoe svjetlosti kako bi razlikovali predmete.

Bila su potrebna samo tri testiranja da psi nauče iza koje boje se nalazi kutija sa hranom. Šest od osam pasa biralo je pravu boju sa preciznošću od 90 do 100 posto.

"Dokazali smo da je osam neobučenih pasa puno bolje reagovalo kada im se uz nivoe svjetlosti pružila i informacija o boji. Naši rezultati pokazuju da pod normalnim svjetlosnim uslovima informacija o boji može biti dominantna čak i za životinje koje imaju samo dva spektralna tipa fotoreceptora", saopćili su naučnici.