Naučnici otkrili
25

Prvu trigonometrijsku tabelu izumili su Babilonci prije 3.700 godina

Klix.ba
Misterija babilonske numerički kodificirane tabele je riješena nakon što su australski naučnici otkrili da je ovaj artefakt star 3.700 godina, što je čini najstarijom trigonometrijskom tabelom na svijetu.

Glinenu tabelu je u 20. stoljeću otkrio Edgar Banks i decenijama je zbunjivala naučnike. Nazvali su je Plimpton 322.

Istraživači s univerziteta u Južnom Velsu u Australiji sada su otkrili da je to zapravo najstarija poznata trigonometrijska tabela, starija od helenističkog modela oko 1.000 godina.

Glinena relikvija se sastoji od četiri kolone, s poznatim trigonometrijskim funkcijama, sinusom, kosinusom i tangensom, a najvjerovatnije se upotrebljavala prilikom konstrukcije građevina kako bi se odredio odnos uglova.

"Naše istraživanje otkriva da Plimpton 322 opisuje oblike pravougaonih trouglova koristeći novu vrstu trigonometrije zasnovanu na odnosima, a ne uglovima i krugovima. To je fascinantno matematičko djelo koje pokazuje nesumnjivu genijalnost", rekao je profesor s univerziteta u Južnom Velsu Daniel Mansfield.

Relikvija je napravljena prije istraživanja koje je proveo grčki astronom Hipparchus koji se smatra ocem trigonometrije.

"Postoji riznica babilonskih tabela, ali tek mali dio njih je proučavan. Od ove drevne, ali vrlo sofisticirane matematičke kulture možemo mnogo toga naučiti", rekao je profesor Norman Wildberger.