70 učesnika
548

Prvo 3MT takmičenje u BiH: Najbolji studenti doktorskih studija nagrađeni s 20.000 KM

B. R.
Prvo 3MT takmičenje u BiH (Foto: 3MT)
Prvo 3MT takmičenje u BiH (Foto: 3MT)
Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online svečanoj ceremoniji, završeno je prvo 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini koje je okupilo 70 bh. studenata doktorskih studija sa eminentnih univerziteta iz 21 zemlje širom svijeta.

Kako je saopćeno, takmičenje je trajalo četiri mjeseca, a organizovala ga je Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Asocijacijom za napredak nauke i tehnologije, Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umjetnosti i Bosana fondacijom.

Takmičari su imali zadatak da, kako su naveli, pripreme videoprezentaciju od tri minute. 

O najboljim je odlučivao stručni žiri kojeg su činila 22 bh. stručnjaka, profesori sa svjetskih univerziteta, naučnici istraživači.

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura osvojio je Nudžeim Selimović sa Univerziteta u Cirihu. Drugo mjesto i 2.000 eura pripalo je Almiru Aljoviću sa Ludvig Maksimilian univerziteta u Minhenu, a treće mjesto i 1.000 eura osvojila je Emina Šunje koja svoj doktorski studij obavlja paralelno na univerzitetima u Antverpu i Sarajevu.

Pobjednik takmičenja Nudžeim Selimović (Foto: 3MT)
Pobjednik takmičenja Nudžeim Selimović (Foto: 3MT)

Podijeljene su i utješne nagrade, pa su takmičari od šesto do desetog mjesta svojili po 200 eura, a od 11. do 18. po 100 eura.

Ukupan novčani iznos podijeljen studentima je 20.000 KM. 

Prezentacije takmičara posljednji mjesec bile su dostupne i na YouTube kanalu Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini gdje je publika klikom na like mogla glasati i odabrati svog pobjednika.

Najviše likeova osvojila je Zerina Kurtović sa Karolinska instituta u Švedskoj.

Učestvovalo 70 takmičara (Foto: 3MT)
Učestvovalo 70 takmičara (Foto: 3MT)

Na svečanoj ceremoniji okupljenoj masi u ulozi gosta predavača obratio se profesor sa splitskog univerziteta Ivica Puljak, poznati naučnik, član tima koji je otkrio Higgsov bozon. 

"Ovaj projekat je svjetska razina, a razum, nauka i humanizam su temelji svijeta. Danas živimo u eri ubrzanja, a jedini način da preživimo je da se krećemo brzo kao rijeka. Nauka nam širi vidike i čini nas građanima svijeta", izjavio je Puljak i pozvao sve mlade ljude da budu naučnici, dijele znanje i konstantno istražuju. 

Takmičenje 3MT pružilo je studentima, kako su istakli mogućnost istraživanja kako bi razvili svoje akademske, prezentacijske, istraživačke i komunikacijske vještine objašnjavajući svoja istraživanja publici koja nije iz njihove oblasti djelovanja. 

"Izuzetno smo ponosni što smo okupili ovoliki broj mladih bh. Istraživača i upoznali javnost sa njihovim radom. Nadamo se da će ovo takmičenje svima poslužiti kao inspiracija i pokazatelj da se nauka i trud uvijek isplate, i da Bosna i Hercegovina ima ogroman istraživački potencijal, sa kojim nažalost nismo dovoljno upoznati", izjavili su organizatori takmičenja. 

Takmičenje je, kako su naglasili, prvi put organizovano u Bosni i Hercegovini i kreiralo je temelje za sljedeće korake ka promociji nauke i značaju naučnog istraživanja.

Organizatori su najavili da će u toku 2021. biti upriličeno takmičenje za studente dodiplomskih i magistarskih studija, a 2022. godina je ponovo rezervisana za studente doktorskih studija. 

Cijelu ceremoniju možete pogledati na ovom linku.