Objavio video
24

Prvi pacijent kojem je ugrađen Neuralink igrao online šah koristeći samo misli

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Kompanija Elona Muska za čipove mozga Neuralink pokazala je svog prvog pacijenta koji pomiče kursor na kompjuteru pomoću implantiranog uređaja.

U devetominutnom prenosu uživo na Twitteru, Noland Arbaugh koristi kursor da igra šah na internetu. Arbaugh je nakon ronilačke nesreće paralizovan ispod ramena i u januaru mu je ugrađen čip.

Cilj kompanije je da poveže ljudski mozak sa kompjuterima kako bi se lakše uhvatili u koštac sa složenim neurološkim stanjima.

"Operacija je bila super laka", rekao je Arbaugh tokom prezentacije.

Arbaugh je također rekao da je koristio moždani implant za igranje videoigrice Civilization VI. Neuralink mu je dao sposobnost da to ponovo uradi i igrao je osam sati uzastopno.

Međutim, Arbaugh je rekao da nova tehnologija nije savršena i da su naišli na neke probleme.

Neuralinkov uređaj, koji je veličine novčića od jedne funte, umetnut je u lobanju, sa mikroskopskim žicama koje mogu očitati aktivnost neurona i poslati bežični signal na prijemnu jedinicu.

Kompanija je također provela ispitivanja na svinjama i tvrdila da majmuni mogu igrati osnovnu verziju video igrice Pong. Neuralink je dobio dozvolu da testira čip na ljudima od Uprave za hranu i lijekove (FDA) u maju 2023.

Neuralink je jedna od sve većeg broja kompanija i univerzitetskih odjela koji pokušavaju poboljšati i konačno komercijalizirati ovu tehnologiju.

Na primjer, École Polytechnique Fédérale u Lozani u Švicarskoj uspješno je omogućila Gert-Jan Oskamu, koji je paraliziran, da hoda samo razmišljajući o pokretima koji su uključeni.

To je postignuto postavljanjem elektronskih implantata na mozak i kičmu gospodina Oskama, koji bežično prenose misli njegovim nogama i stopalima. Detalji ovog otkrića objavljeni su u recenziranom časopisu Nature prošle godine.

Ljudski mozak je dom za oko 86 milijardi neurona, nervnih ćelija povezanih jedna s drugom sinapsama.

Svaki put kada želimo da se krećemo, osjetimo ili razmišljamo, mali električni impuls se generiše i šalje nevjerovatno brzo od jednog neurona do drugog.

Naučnici su razvili uređaje koji mogu detektovati neke od tih signala, bilo pomoću neinvazivne kapice postavljene na glavu ili žica ugrađenih u sam mozak.