|

Prve fleksibilne fiber optičke solarne ćelije

Prve fleksibilne fiber optičke solarne ćelije
6
Klix.ba
8.12.2012. u 16:26
5
komentara
6

dijeljenja
Prve fleksibilne fiber optičke solarne ćelije
Međunarodni tim inžinjera, fizičara i hemičara je kreirao prvu fiber optičku solarnu ćeliju.
Njena vlakna su tanja od ljudske kose, fleksibilna su, a pored toga proizvode i električnu energiju, baš kao i normalne solarne ćelije. Vojska Sjedinjenih Američkih Država je jako zainteresovana za ovu tehnologiju. Planiraju ove solarne ćelije ušiti u vojne uniforme kako bi vojnici uvijek imali dostupan izvor električne energije.

Naučni tim je počeo sa optičkim vlaknima napravljenim od stakla. Nakon toga su korištenjem hemijske parne depozicije pod visokim pritiskom ubacili silicij u vlakna, kako bi ih pretvorili u solarne ćelije. Po svojoj funkcionalnosti, ove fleksibilne solarne ćelije su identične sa konvencionalnim solarnim ćelijama.

John Badding sa Univerziteta Penn State, koji je bio vođa istraživanja, je rekao da je njegov tim već napravio jedno vlakno dugo jedan metar te da se ova nova tehnologija može koristiti za proizvodnju ovakvih vlakana do dužine od deset metara. Nakon toga je jako lako ušiti ove solarne ćelije u odjeću. Vojska je već pokazala veliku zainteresovanost za ovu tehnologiju.

Potencijal fleksibilnih, ušivenih solarnih ćelija je ogroman. Na nekom osnovnom nivou, uz pomoć ove tehnologije vaša majica ili šešir mogu napuniti bateriju pametnog telefona.

Kako kažu naučnici, ova vlakna imaju dvije interesantne osobine koje se moraju mnogo bolje istražiti. Zbog svog trodimenzionalnog presjeka, ova vlakna mogu upijati sunčevu energiju iz svih uglova. Pored toga, za umetanje fotodetektora unutar vlakna se koristi ista metoda ubacivanja silicija kao i kod konvencionalnih solarnih ćelija.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...