Nauka
7

Napravljeni elektronički uređaji koji se razgrađuju u tijelu

Klix.ba
Američki naučnici su napravili ultra tanke elektroničke uređaje koji se mogu razgraditi u ljudskom tijelu i koji se mogu koristiti za razne medicinske potrebe. Kada obave svoju funkciju, uređaji se jednostavno istope.

Ova tehnologija je već korištena za zagrijavanje rana kako bi se zaštitile od bakterijskih infekcija.

Komponente uređaja su napravljene od silicija i magnezij-oksida, a postavljene su u zaštitni sloj od svile, prenosi BBC.

Uređaji su dio naučne grane nazvane prolazna elektronika, a osmislili su je naučnici koji su već razvili elektroničke tetovaže, senzore koji se savijaju i razvlače ispod kože. Oni su ove nove uređaje opisali kao suštu suprotnost tradicionalnim elektroničkim uređajima napravljenim da budu stabilni i traju.

Da bi u potpunosti kontrolisali razgradnju elektroničke komponente u tijelu, naučnici su se morali pobrinuti za dva različita problema – razgradnju komponenti i razgradnju komponenti u određeno vrijeme.

Silicij se otapa u vodi, ali je veličina komponenti značila da bi taj proces trajao vječno. Zbog toga su komponente napravljene od tankih slojeva, nazvanih nanomembrane, koje se razgrađuju u toku nekoliko dana.

Brzina otapanja se kontroliše svilom. Materijal se sakuplja od svilenih crva i otapa, a onda se ponovo formira. Promjena načina na koji se otopljena svila kristalizira mijenja njena konačna svojstva, a samim tim i životni vijek uređaja.

Ovi uređaji će imati široku primjenu u medicini, a najčešće će se koristiti za rane nakon operacija.