{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici dizajnirali čestice koje uništavaju krvne ugruške

7.7.2012. u 14:54
9
4
Naučnici dizajnirali čestice koje uništavaju krvne ugruške
9
Naučnici dizajnirali čestice koje uništavaju krvne ugruške
Naučnici su dizajnirali sitne čestice koje se kreću krvotokom, traže krvne ugruške i uništavaju ih. Već je dokazano da ovakav pristup funkcioniše na miševima, a u budućnosti bi se moglo preći i na testiranje na ljudima.
Krvnu ugrušci su jako štetni za mozak, srce i druge organe. Ove mase krvnih ćelija mogu narasti dovoljno velike da začepe vene i arterije te tako zaustave dotok kisika u organe. Jedna od glavnih prepreka za rješavanje ovog problema je pronalaženje ugruška. Čak i kada doktori lociraju ugrušak, teško ga je odstraniti.

Biomedicinski inžinjer Donald Ingber sa Univerziteta Harvard se sa svojim kolegama okrenuo prema nanočesticama. Modelirane kao trombociti, ove nanočestice su manje od 100 nanometara i napravljene su od sintetičkih polimera. Baš kao i trombociti, ove čestice se slobodno kreću u krvi.

Čestice su dizajnirane tako da se kreću prema začepljenim venama i arterijama, jer mogu da osjete promjenu protoka krvi. Kada pronađu ugrušak, čestice se lijepe za njega i ispuštaju lijek nazvan aktivator plazminogena (tPA), koji ga uništava. Čestice su biorazgradljive i nakon uništavnja ugruška nestaju.

Testiranja urađena na miševima su se pokazala jako efikasna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: