Problem za SpaceX
12

Prototip Starship SN3 se "zgužvao" kao konzerva tokom neuspjelog testa

D. B.
Najnoviji test kompanije SpaceX završen je neuspješno, javlja Russia Today.

SpaceX je vršio testiranje kriogenog pritiska kada se raketa Starship SN 3 doslovno zgužvala poput konzerve. Testiranje se vršilo na rampi za lansiranje u postrojenju koje se nalaze u Boca Chici u Teksasu.

Tim raketnih naučnika je napunio raketu tečnim azotom kako bi provjerio da li može izdržati niske temperature i pritisak u svemiru. Snimak objavljen na YouTubeu je prikazao oblake nitrogena koji je izlazio iz cilindra dimenzija 30x9 metara prije nego se zgužvao poput konzerve.

Prototip je nešto ranije uspješno prošao sličan test pri ambijentalnoj temperaturi nakon čega je uslijedila sljedeća faza. Da je raketa prošla kriogeni test, uslijedio bi test "statičnog paljenja" u kojem bi Raptor motori radili punom snagom nekoliko sekundi.

"Vidjet ćemo šta će pokazati podaci analize, ali se možda radi o greški konfiguracije testa", poručio je direktor SpaceX-a Elon Musk.

Test obavljen u novembru također je bio neuspješan jer je raketa eksplodirala u Teksasu.

Muskov san je da popmoću Super Heavy rakete lansira Starship u orbitu Zemlje, nakon čega bi uslijedilo vertikalno slijetanje. U gornjem dijelu Starshipa bi bili ljudi koji bi nastavili put ka Mjesecu, Marsu ili nekoj drugoj svemirskoj destinaciji.