|

Prošlo je sto godina od osvajanja Južnog pola

Prošlo je sto godina od osvajanja Južnog pola
0
S
Sarajevo-x.com
14.12.2011. u 10:52
3
komentara
0

dijeljenja
Prošlo je sto godina od osvajanja Južnog pola
Prije 100 godina, norveški istraživač Roald Amundsen pobijedio je u utrci za osvajanje Južnog pola u dramatičnom duelu sa britanskim pustolovom Robertom Scottom. Ovaj događaj je pridobio svjetsku pažnju, jer Scott nije preživio surove uslove.
Tačno 14. decembra 1911. godine, Amundsen i četiri člana njegovog tima su bili prvi ljudi koji su stavili norvešku zastavu na Antarktik.

Na početku 20. stoljeća, većina danas poznatog svijeta bila je otkrivena. Amundsen i Scott su željeli osvojiti po jedan pol, Norvežanin Sjeverni, a Englez Južni pol. Kasnije se Amundsen odlučio da krene u utrku za Južni pol.

"Ne mogu reći, mada bi to bilo mnogo efektnije da mogu, da je smisao mog života bio postignut. Moram priznati da sam na početku želio jedno, a zatim dobio nešto sasvim drugačije", napisao je kasnije Amundsen.

Britanac je stigao na Južni pol mjesec dana nakon Amundsena 16. januara 1912. godine, a pronašao je i poruku koju mu je Norvežanin ostavio, u kojoj mu želi sretan put. Scottovo tijelo i tijela tri člana njegove ekipe pronađena su ispod snijega u novembru 1912. godine.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...