Važna glava, a ne mišići
0

Britanka ide na solo ekspediciju preko Antarktika

Sarajevo-x.com
Britanka Felicity Aston se priprema za historijski poduhvat, sama će pokušati preći Antartik, a trenutno čeka da se vrijeme poboljša kako bi se otisnula na svoj put. Aston tvrdi da se i psihički i fizički pripremala za ovaj poduhvat.

"Razgovarala sam sa sportskim psiholozima o mentalnom apsektu, jer tokom većine ovog puta je bitno kako vam je glava, a ne kako su vam mišići", rekla je Aston prenosi Associated Press

U telefonskom intervjuu koji je dala iz baze Union Glacier rekla je da će ona biti prva osoba koja će proći kroz Antartik koristeći samo snagu sopstvenih mišića. Ukoliko uspije zavšiti svoje putovanje krajem januara, kako je planirala, ona će postaviti rekord za najdužu ekspediciju koju je poduzela žena. Planirano je da ekspedicija traje 70 dana.

"Na moju veliku žalost vrijeme se pogoršalo. Sada samo čekam da mi jave prognoze o vremenu na drugom kraju mog puta", rekla je Aston.

Aston tvrdi da se najviše raduje samostalnom putu jer će, prema njenim riječima, imati osjećaj da posjeduje Antartik. Put kojim će ona proći sličan je putu koji je prošao Norvežanin Boerge Ousland 1997. godine kada je prešao Antarktik za 64 dana. On je skijao 240 kilometara dnevno, a za sobom je vukao oko 900 kilograma namirnica i opreme.

Aston ima iskustvo u skijanju preko Kanadskog Arktika i prešla je preko Grenlanda, ali nikada sama pa se ovaj put odlučila za solo ekspediciju.