Holandski muzej
0

Pronađeni Kamen s Mjeseca lažan?

FENA
Kustosi u Holandskom nacionalnom muzeju saopćili su da je jedan od proslavljenih eksponata te institucije Kamen s Mjeseca, koji su na Zemlju navodno donijeli astronauti sa svemirskog broda Apollo 11, zapravo samo komad okamenjenog drveta.

Kamen s Mjeseca poklonjen je bivšem holandskom premijeru Willemu Dreesu tokom svjetske turneje trojice astronauta s Apolla 11, koja je organizirana ubrzo nakon njihovog spuštanja na Mjesec 1969. godine.

Kada je bivši holandski premijer preminuo, Kamen s Mjeseca je izložen u muzeju u Amsterdamu. U jednom trenutku je bio čak i osiguran na pola miliona dolara, ali je sada testovima utvrđeno da nije u pitanju originalni eksponat.

Holandski nacionalni muzej poznatiji je u svijetu po umjetničkim djelima poznatih holandskih majstora, poput Rembrandta nego po Kamenu s Mjeseca.

Kustosi muzeja, međutim, saopćili su da će on ipak ostati u stalnoj postavci kao "zanimljivost".

"Cijela priča nije loša, mada bi na pojedina pitanja trebalo potražiti odgovore", rekla je za BBC Sandra van Helder, koja je vodila istragu kojom je utvrđeno da je Kamen s Mjeseca zapravo lažan.

"Sada možemo samo da se smijemo", dodala je ona.

Agencija NASA je nakon slanja astronauta u misije na Mjesec tokom sedamdesetih godina 20. stoljeća komade Mjesečeve stijene poklonila predstavnicima više od stotinu zemalja svijeta.

Američki dužnosnici su saopćili da nemaju nikakvo objašnjenje za otkriće holandskih naučnika.