Peru
0

Pronađeni fosilni ostaci "morskog čudovišta"

Sarajevo-x.com
Naučnici su u Peruu otkrili fosilne ostatke prahistorijskog kita. Ovo "morsko čudovište" je bilo dugo 17 metara i imalo je ogromne zube. Biće staro 12 miliona godina naučnici su nazvali "Leviathan", objavio je BBC.

Leviathan je bio grabežljivac koji je vjerovatno lovio druge kitove, navode naučnici u magazinu "Nature".

Svojom veličinom i izgledom podsjeća na današnju ulješuru i to su jedine sličnosti. Za razliku od ulješure koja je pasivna životinja i hrani se lignjama iz morskih dubina, Leviathan je bio veoma agresivan.

Direktor Prirodnjačkog muzeja iz Pariza dr. Christian de Muizon kaže da je Leviathan lovio velike morske životinje, delfine, foke pa čak i druge kitove.

"To je bilo pravo morsko čudovište. Interesantno je to da je u isto vrijeme u moru živjelo još jedno čudovište a to je ajkula koja je bila duga oko 15 metara. Vrlo je moguće da su se ova dva čudovišta borila međusobno", rekao je dr. De Muizon.

Naučnici špekulišu da je Leviathan mogao pojesti plijen dužine 8 metara koji bi ulovio svojim ogromnim čeljustima i rastrgao ga velikim zubima.

Lobanju dugu tri metra naučnici su otkrili 2008. godine u Peruu. Među njima je bio i dr. Olivier Lambert.

"Odmah smo vidjeli da se radi o ogromnom kitu sa velikim zubima", rekao je dr. Lambert.

Naučnici ne znaju uzrok izumiranja ove prahistorijske životinje. Pretpostavljaju da je došlo do promjene ekološkog sistema i životne sredine pa je zbog toga ovo biće promijenilo svoj način ishrane.

To je vjerovatno dovelo do pojave današnje ulješure i kitova ubica.

Autori istraživanja objavljenog u magazinu "Nature" su eksperti za kitove i ljubitelji su knjige "Moby Dick" koja govori o svirepoj ulješuri, te su svoje otkriće posvetili njenom piscu Hermanu Melvilleu i nazvali ga "Leviathan Melvillei".