Fascinirajuće fotografije
0

FOTO / Ronjenje i igranje sa najvećim predatorima

Sarajevo-x.com
Na ovim nevjerovatnim fotografijama možete pogledati svu nježnost ogromnih kitova koji se igraju neposredno ispod površine okeana. Na fotografijama napravljenim na Karibima kitovi su dopustili roniocima da ih dodiruju.

Fotografije prikazuju nježnu stranu kitova koji su skoro dovedeni do istrebljenja zbog ulja i koji su demonizovani u knjigama poput Melvilleovog Moby Dicka. Autor snimaka je doktor Peter Allinson sa Floride koji se specijalizirao za podvodnu medicinu i koji redovno putuje na Dominicu gdje proučava predivna stvorenja.

"Kada komuniciraju s nama poptuno nam se približavaju, okrečući se i prevrćući, pokušavajući da nas "nagovore" da ih mazimo po stomaku", rekao je Allinson.

On je rekao da na početku osjećate nervozno, ali da shvatite da su inteligentni kada počnu komunicirati s vama sa zadovoljstvom.

Doktor Allison je kazao da ih je teško pronaći iako ih ima oko 150 na obalama Dominice. Brodovi koriste sonare da ih pronađu, ali je rijetkost pronaći ih kad su raspoloženi i spremni za igru.

Ovi kitovi imaju najveći mozak među životinjama, najveće zube i najveći su živući predator.
Vezani članci