Dno Karipskog mora
0

Pronađene životinjske vrste do sada nepoznate čovjeku

Sarajevo-x.com
Na dnu Karipskog mora južno od Kajmanskih ostrva, pored podvodnih vulkanskih otvora, pronađene su vrste životinja koje su do sada bile nepoznate čovjeku.

Vulkanski otvori su nazvani Beebe Vent Filed, po naučniku koji je prvi istraživao morsko dno, a naučnici su tu pronašli bića poput škampa bez očiju ili životinjski oblik sa bijelim pipcima koji još nije klasifikovan.

Novopronađeni životini oblici žive na temperaturama koje dostižu i do 450 stepeni celzijusa, na dubini od pet kilometara. Ovi vuklanski otvori su poznati i po tome što ispuštaju tamne i otrovne gasove. Za vrijeme istraživanja naučnici su koristili podmornicu robota i tako su načinjene fotografije dna.

Naučnici su pronašli nove otvore u blizini Mount Denta, na dubini od tri kilometra. "Nismo očekivali da pronađemo druge vulkanske otvore pored onih za koje smo već znali. Otvori kod Mount Denta su iznenađenje. Vjerujemo da ima još vrelih otvora koji ispuštaju otrovne gasove.

Naučnici dodaju da su otrovni podvodni vulkanski otvori rašireniji nego se vjerovalo i da su utjecali na kreiranje novih životinjskih i biljnih vrsta. Najnoviji škamp nazvan je Rimicaris hybisae i naučnici vrše ispitivanja. Škamp nema oči, ali ima organ koji je naknadno izrastao i koji mu pomaže pri orijentaciji.