Egipat
0

Pronađene tajne oznake u Velikoj piramidi u Gizi

Sarajevo-x.com
Robot istraživač pronašao je tajne oznake u drevnim prostorijama Velike piramide u Gizi, javlja CNN.

Oznake, za koje se nije znalo 4.500 godina, otkrivene su pomoću kamere koja je toliko mala da može ući u bilo koju rupu u kamenim vratima, na kraju uskog tunela.

Pronađene oznake su u formi hijeroglifa, crvene boje, kao i linije u kamenu.

Prema riječima profesora Philipa J. Kinga, profesora egiptologije na Univerzitetu Harvard, slične linije su i ranije pronađene u Gizi.

"Ponekad predstavljaju onoga ko je gradio tu sobu ili označavaju datum, a ponekad su smjernice za simbol početka ili kraja tunela", kaže King.

Postavlja se pitanje koja je svrha ovih tunela. Postoje arhitektonska objašnjenja, simbolička, religijska pa čak se neka i odnose na usklađivanje položaja sa zvijezdama.

"Mislim da konačna riječ o tome tek treba da se napiše. Izazov je to što čovjek fizički ne može istražiti tunele, jedino robot", dodaje profesor King.

Robot- istraživač, koji je uslikao oznake, nazvan je Djedi po istoimenom mađioničaru faraona Keopsa, koji je bio glavni konsultant za vrijeme izgradnje piramida.

Robota su dizajnirali inženjeri sa Univerziteta Leeds, sa kolegama iz Francuske i Engleske. Iako su i ranije roboti istraživači pomagali u istraživanju piramida, ovaj robot jedini je uspio da snimi podove i zidove u detalje, zahvaljujući mikro kameri.

Kamera je uspjela da skenira i dvije igle na vratima komore na kraju tunela.

"Više od dvadeset godina ljudi su se pitali šta je svrha ovih igala. Ideja je da su možda predstavljale ručke ili ključeve, ali nove slike bacaju sumnju na postojeće teorije", kaže Shaun Whitehead iz Velike Britanije.