{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađene ploče koje prikazuju mit drevnih Maja

S
14.3.2009. u 18:50
0
10
Pronađene ploče koje prikazuju mit drevnih Maja
0
Pronađene ploče koje prikazuju mit drevnih Maja
Američki arheolozi su u sjevernom dijelu gvatemalskih džungli pronašli izrezbarene ploče sa prikazom kozmičkih čudovišta, bogova i zmija, stare više od 2.000 godina, a koji upućuju na to da su drevne Maje doživjele svoj vrhunac ranije no što je do sad smatrano.
Dužina ploča iznosi više od sedam metara, a smatra se da potiču još iz 300. godine prije Krista. Na pločama se nalaze najstariji poznati prikazi iz mitologije Maja, koji su opisani u Popul Vuhu, svetoj knjizi Quiche Indijanaca, piše britanski Daily Mail.

"Istraživači su pronašli ploče dok su radili na istraživanju mreže kanala za natapanje u El Miradoru, najvećem antičkom gradu drevnih Maja", kazao je Richard Hansen, koji je bio na čelu tima istraživača.

Maje koje su gradile ogromne hramove i raskošne palate u Centralnoj Americi i južnom Meksiku, 900 godine nove ere misteriozno su nestale.

U El Miradoru pronađene su složene mrežne ceste, koje upućuju na to da su tu nekada bile nastanjene drevne Maja, a masivne piramide sada su prekrivene gustom vegetacijom.

U najstarija pisanoj verziji Popul Vuha koju je 1700. godine pronašao španski svećenik govori se o dva glavna mitološka bića, blizancima, polubogovima Hunahpu i Ixbalanque. Naučnici smatraju da su upravo ta mitološka bića izrezbarena na pločama koje su pronašli.

"Na pločama su prikazani blizanci, kako plivaju u rijeci dok je nad njima nadvijena ptica s raširenim krilima", kazao je Hansen koji je inače radio kao konsultant na snimanju filma Mela Gibsona posvećenog Majama, "Apocalypto" 2006. godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: