{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađene ploče koje prikazuju mit drevnih Maja

S
14.3.2009. u 18:50
0
10
Pronađene ploče koje prikazuju mit drevnih Maja
0
Pronađene ploče koje prikazuju mit drevnih Maja
Američki arheolozi su u sjevernom dijelu gvatemalskih džungli pronašli izrezbarene ploče sa prikazom kozmičkih čudovišta, bogova i zmija, stare više od 2.000 godina, a koji upućuju na to da su drevne Maje doživjele svoj vrhunac ranije no što je do sad smatrano.
Dužina ploča iznosi više od sedam metara, a smatra se da potiču još iz 300. godine prije Krista. Na pločama se nalaze najstariji poznati prikazi iz mitologije Maja, koji su opisani u Popul Vuhu, svetoj knjizi Quiche Indijanaca, piše britanski Daily Mail.

"Istraživači su pronašli ploče dok su radili na istraživanju mreže kanala za natapanje u El Miradoru, najvećem antičkom gradu drevnih Maja", kazao je Richard Hansen, koji je bio na čelu tima istraživača.

Maje koje su gradile ogromne hramove i raskošne palate u Centralnoj Americi i južnom Meksiku, 900 godine nove ere misteriozno su nestale.

U El Miradoru pronađene su složene mrežne ceste, koje upućuju na to da su tu nekada bile nastanjene drevne Maja, a masivne piramide sada su prekrivene gustom vegetacijom.

U najstarija pisanoj verziji Popul Vuha koju je 1700. godine pronašao španski svećenik govori se o dva glavna mitološka bića, blizancima, polubogovima Hunahpu i Ixbalanque. Naučnici smatraju da su upravo ta mitološka bića izrezbarena na pločama koje su pronašli.

"Na pločama su prikazani blizanci, kako plivaju u rijeci dok je nad njima nadvijena ptica s raširenim krilima", kazao je Hansen koji je inače radio kao konsultant na snimanju filma Mela Gibsona posvećenog Majama, "Apocalypto" 2006. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: