{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađena statua faraona Amenhotepa Trećeg

S
2.10.2010. u 18:08
0
3
Pronađena statua faraona Amenhotepa Trećeg
0
Pronađena statua faraona Amenhotepa Trećeg
Egipatski arheolozi pronašli su dio statue faraona Amenhotepa Trećeg za koga se vjeruje da je deda čuvenog kralja-dječaka Tutankamona, izjavio je šef egipatskih starina Zahi Havas.
"Statua, stara 3.000 godina, pronađena je u blizini sjevernog ulaza u hram Amenhotepa Trećeg i prikazuje kralja kako sjedi na prijestolu sa Amunom, bogom Sunca", rekao je Havas.

Gornja polovina statue od crvenog granita pronađena je na mjestu grobnog hrama Amenhotepa Trećeg u južnom gradu Luksoru.

"Pronađena statua, koja je visoka 135, a široka 95 centimetara fantastična je zbog detalja crta lica", rekao je Havas.

Arheolozi vjeruju da je statua u punoj veličini bila visoka oko tri metra.

Posljednjih godina, velika količina predmeta i dijelova statua od crvenog granita pronađena je u hramu Amnehotepa Trećeg, u Luksoru.

Amenhotep Treći je vladao Egiptom između 1390. i 1352. godine prije nove ere.

Prema rezultatima testova DNK i skeniranja glave čuvenog kralja dječaka, on je skoro sigurno deda Tutankamona.

Tutankamon, 12. egipatski faraon, vladao je od 1333. do 1323. godine prije nove ere u razdoblju nazvanom Novo kraljevstvo.

Rođen je 1341. godine, a na prijesto je stupio sa samo devet godina. Umro je u 18. godini, a do danas se ne zna da li je umro prirodnom smrću ili je ubijen.

Naučnici su utvrdili da je pred samu smrt Tutankamon imao veoma težak prelom noge kao i malariju. Osim toga, vjeruje se da je njegovoj smrti doprinio genetski poremećaj koji je imao, jer je rođen iz incestuozne veze.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: