Potvrđen identitet
18

Pronađena lobanja kralja Richarda III

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ekperti sa Univerziteta u Leicesteru su potvrdili da je lobanja, koja je pronađena ispod jednog parkinga u Engleskoj, zaista pripadala kralju Richardu III, koji je poginuo tokom bitke 1485. godine. Univerzitet u Leicesteru je nešto ranije objavio fotografiju lobanje prije nego je objavljen tačan identitet kostiju.

"Lobanja je u dobrom stanju, iako je veoma krhka. Uspjeli smo dobiti detaljne informacije o individui", rekao je Jo Appleby, arheolog sa Univerziteta u Leicesteru.

Arheolozi su skelet pronašli prošle godine ispod temelja koji su nekadašnje srednjovjekovne crkve Gefriars, a koji su se nalazili ispod parkinga. Historijski spisi govore da je kralj Richard III pokopan upravo na tom mjestu nakon što je poginuo tokom bitke za Bosworth Field u Ratu ruža, engleskom civilnom ratu koji je trajao od 1455. do 1485. godine.

"Kako bismo utvrdili da li lobanja pripada Richardu III napravili smo biološki profil njenih karakteristika. Također smo ispitali da li na skeletu ima dokaza nasilne smrti", rekao je Appleby.

Naučnici su od samog početka vjerovali da tijelo zaista pripada kralju Richardu III zbog velikog broja dokaza. Skelet je pronađen tamo gdje historijski spisi kažu da je kralj sahranjen, a glava mu je najvjerovatnije odsječena mačem ili sjekirom, što se također slaže sa historijskim spisima o kraljevoj smrti. U kičmi je također pronađen vrh strijele, što je uzrokovalo skoliozu, a kralj je na portretima uvijek slikan sa desnim ramenom nižim u odnosu na lijevo, prenosi AFP.

Identitet pronađenog skeleta je utvrđen DNK analizom, uz pomoć uzorka iz kostiju za koje se od ranije znalo da pripadaju direktim nasljednicima te loze.

Richard III je vladao od 1483. do 1485. godine, a poznat je kao posljednji engleski kralj koji je poginuo tokom neke bitke.