Napravljena rekonstrukcija
0

Ovako je izgledao zloglasni engleski kralj Richard III

SRNA
Rekonstrukcija lica Richarda III na osnovu nađene lobanje (Foto: AFP)
Rekonstrukcija lica Richarda III na osnovu nađene lobanje (Foto: AFP)
Naučnici su uspjeli da naprave rekonstrukciju lica na osnovu lobanje engleskog kralja Richarda III.

Na rekonstruisanom licu, koje je danas predstavljeno javnosti, izražen je povijen nos i istaknuta brada, i veoma je slično portretima Richarda III koji su urađeni nakon njegove smrti.

Facijalna rekonstrukcija je uslijedila nakon što su arheolozi sa Univerziteta Lester potvrdili da je skelet pronađen prošle godine pripadao engleskom kralju iz 15. vijeka.

Rekonstrukcija lica je posebno važna, jer nema portreta Richarda III rađenih dok je bio živ.

Na skeletu je vidljivo 10 povreda, uključujući osam na glavi, navodi BBC.

Kosti muškarca, koji je tada bio u kasnim 20-tim ili ranim 30-tim godinama, utvrđeno je da datiraju od 1455. do 1540. godine.

Na skeletu je, takođe, utvrđena teška deformacija kičme, što je u skladu sa historijskim podacima o kralju Richardu III.

Richard III ubijen u Bici kod Bosvorta 1485. godine u 32. godini, nakon samo dvije godine na prijestolu, poslije borbi sa snagama Henryja Tudora, budućeg kralja Henryja VII.

Prema predanju, a i tvrdnjama mnogih historičara, Richard je upamćen kao zla i vlastohlepna osoba, zaslužna ili barem optuživana za mnoga zlodjela, kao što su ubistvo Henryja Šestog i njegovog sina Edwarda, lična egzekucija brata Georgea, koji je bio izdao zajedničkog brata, kao i ubistvo mladog kralja Edwarda Petog i njegovog brata Richarda od Shrewsburyja.

Ipak, vjeruje se da je William Shakespeare svojom dramom "Richard III" umnogome utjecao na sliku o Richardu III, kao jednom od najvećih negativaca i u historiji i u engleskoj književnosti.