Nauka
0

Pronađen rani autoportret Leonarda da Vinčija

Sarajevo-x.com
Crtež koji je pronađen u svezcima Leonarda da Vinčija mogao bi biti njegov rani autoportret, smatraju italijanski stručnjaci. Kako piše BBC crtež je star blizu 500 godina, te je sve ovo vrijeme bio prekriven tekstom. Autoportret je pronašao italijanski novinar Pjero Anđela.

Nakon restauriranja crtež je istražen kriminalističkim tehnikama, te je upoređen sa Leonardovim kasnijim autoportretima.

Nalazi istrage će biti objavljeni u emisiji italijanskog kanala RAI.

U izjavi za italijanski portal RAI, novinar Anđelo je rekao da je najprije otkrio nešto što ga je podsjećalo na nos ispod da Vinčijevog Kodeksa o letu ptica.

Mukotrpnim radom na restauraciji crteža naučnici su otkrili sliku zamišljenog mlađeg muškarca sa dugom kosom i prosjedom bradom.

Pjero Anđelo je uporedio sliku sa poznatim, kasnijim Leonardovim autoportretima, te se konsultovao sa facijalnim hirurzima i policijskim forenzičarima koji su se složili da postoje ubjedljive sličnosti.

Profesor Karlo Pardeti, koji se već dugi niz godina bavi istraživanjima i proučavanjem rada slavnog Leonarda da Vinčija, također je radio na projektu restauracije ovog autoportreta, te je za italijanski RAI izjavio da je potpuno uvjeren da crtež prikazuje slavnog umjetnika.

Ukoliko se potvrdi da je pronađeni crtež zaista autoportret Leonarda da Vinčija, on će imati veliku važnost u daljnjem istraživanju rada i stvaralaštva najpoznatijeg italijanskog umjetnika.