Glinena ploča
21

Pronađen predbračni ugovor napisan klinastim pismom

FENA
Foto: British Museum
Foto: British Museum
Turski arheolozi su u provinciji Kayseri pronašli glinenu ploču na kojoj je uklesan predbračni ugovor, a ploča je napisana klinastim pismom na staroasirskom narječju.

U ovom sporazumu se naime pokušao riješiti problem neplodnosti. U njemu se navodi ako par ne može dobiti dijete u razdoblju od dvije godine, tada će supruga dopustiti svom suprugu da pronađe ropkinju koja će postati surogat majka. Nakon rođenja prvog dječaka, ropkinja se mora osloboditi, rezultati su istraživanja koje je objavio časopis Gynecological Endocrynology.

Glavni istraživač prof. Ahmet Berkiz Turp sa Univerziteta Harran u Turskoj je rekao kako je ropkinja morala biti oslobođena nakon rođenja prvog muškog djeteta te da su se na takav način brinuli da porodica ne ostane bez potomaka.

I u današnjem vremenu mnogi parovi pokušavaju dobiti dijete uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, a u nekim državama zakon im dopušta da pronađu ženu koja će im roditi dijete.

Ova glinena ploča je nastala za vrijeme Asirskog carstva u 25. stoljeću prije Krista, a izložena u Arheološkom muzeju u Istanbulu kao najraniji dokument u kojem se spominje neplodnost.

Na području Kultepea 1925. arheolozi su pronašli 1000 ploča koje su bile napisane klinastim pismom. Ploče su se inače čuvale u drvenim škrinjama, košarama ili vrećama i one su dokaz kako je ta civilizacija imala uređen društveni sistem. Naselje je vjerovatno nestalo zbog požara. Mezopotamiju mnogi učenjaci nazivaju "mjestom gdje je počela povijest".