"Amanita phalloides"
61

Pronađen potencijalni protuotrov za toksin u najotrovnijoj gljivi na svijetu

S. Š.
Jedna od najsmrtonosnijih gljiva na svijetu (Shutterstock)
Jedna od najsmrtonosnijih gljiva na svijetu (Shutterstock)
Naučnici vjeruju da su pronašli potencijalni protuotrov za moćni toksin koji se nalazi u najotrovnijoj gljivi na svijetu poznatoj pod nazivom "zelena pupavka".

Gljiva "zelena pupavka", latinskog naziva Amanita phalloides, odgovorna je za oko 90 posto smrtnih slučajeva povezanih s gljivama u svijetu.

Njen glavni toksin je peptid nazvan α-Amanitin, vrsta amatoksina koji dovodi do zatajenja jetre i bubrega.

Kineski i australski istraživači su otkrili da indocijanin zelena, boja koja je trenutno odobrena u SAD-u za upotrebu u medicinskom snimanju, izgleda da blokira toksične efekte α-Amanitina.

Indocijanin zelena je organsko jedinjenje koji se veže za proteine u kancerogenim ćelijama.

Autor studije, profesor Qiaoping Wang sa Univerziteta Sun Yat-Sen u Guangzhouu, Kina, rekao je da ranije nije postojao specifičan protuotrov za "zelenu pupavku", jer malo znamo o tome kako toksini iz gljiva ubijaju ćelije".

U testovima na miševima, kao i na ljudskim ćelijskim linijama u laboratoriji, naučnici su otkrili da je indocijanin zeleni bio u stanju da spriječi oštećenje jetre i bubrega izazvano α-Amanitinom. Također je poboljšao vjerovatnoću preživljavanja nakon trovanja.

"Iako su rezultati obećavajući, potrebni su daljnji klinički eksperimenti kako bi se utvrdilo ima li indocijanin zeleni sličan učinak na ljude", rekao je Wang, prenosi Guardian.