Jerusalem
0

Pronađen pisani dokument iz 14. vijeka stare ere

SRNA
Arheolozi su tokom iskopavanja u Jerusalemu pronašli mali komad glinene pločice iz 14. vijeka stare ere, na kojoj se nalazi najstariji pisani dokument ikada pronađen u svetom gradu, kažu istraživači na Hebrejskom Univerzitetu u Jerusalemu.

Vjeruje se da je pločica, pronađena van zidina Starog grada Jerusalema, dio ploče iz kraljevske arhive i svjedoči o značaju Jerusalema kao glavnog grada u kasnom bronzanom dobu, mnogo prije osvajanja kralja Davida.

Hebrejski Univerzitet navodi  da je fragment  veličine dva sa  2,8 centimetara i debljine jedan centimetar, pronađen nedavno tokom prosijavanja zemlje iskopane ispod kule iz 10. vijeka stare ere ispod južnog  zida Starog grada Jerusalema.

Tekst na pločici ispisan je klinastim pismom  na drevnom akadskom jeziku. Akadski je bio istočnosemitski jezik koji se govorio o drevnoj Mezopotamiji. Koristili su ga Asirci i Babilonci, pa se ponekad naziva i asirsko-babilonski.

Riječ je o najstarijem zabilježenom semitskom jeziku. Pisao se klinastim pismom, koje se izvorno koristilo za zapisivanje sumerskog.

Prema riječima profesora Vejna Horovica sa Instituta za arheologiju natpis na  pločici je visokog nivoa  vjerovatno od ruke nekog  učenog i vještog pisara. Pisari su obično pripremali pločice za kraljevske kuće  tog vremena.

Vjeruje se da  ova pločica potiče iz istog vremena kao i 380 pločica pronađenih u 19. vijeku u Amarni u Egiptu u arhivi faraona Amenhotepa Četvrtog, koji je  živio u 14. vijeku stare ere.
U tim arhivama  bile su pločice koje su poslali njemu pokorni kraljevi iz Kanane  i Sirije. Među njima je šest pločica  od Abdi Hebe, kanatskog vladara Jerusalema.

"Dio pločice  iz Jerusalema najvjerovatnije  je dio poruke koju je poslao kralj  Jerusalema, moguće Abdi Heba, nazad u Egipat", kaže Eliat Mazar sa Instituta za arheologiju, koji je vodio iskopavanja.

Najstariji pisani dokument ranije pronađen u Jerusalemu je pločica pronađena u tunelu za vodu iz 8. vijeka stare ere,  koji je vodio direktno u Stari grad Jerusalem. 

Pločica, na kojoj se na neki način proslavlja završetak gradnje tunela, sada je izložena u muzeju u Istambulu.

Detalji otkrića pločice iz 14. vijeka u Jerusalemu  pojavili su se u novom izdanju list "Israel exploration".