{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pronađen pisani dokument iz 14. vijeka stare ere

S
12.7.2010. u 10:46
0
7
Pronađen pisani dokument iz 14. vijeka stare ere
0
Pronađen pisani dokument iz 14. vijeka stare ere
Arheolozi su tokom iskopavanja u Jerusalemu pronašli mali komad glinene pločice iz 14. vijeka stare ere, na kojoj se nalazi najstariji pisani dokument ikada pronađen u svetom gradu, kažu istraživači na Hebrejskom Univerzitetu u Jerusalemu.
Vjeruje se da je pločica, pronađena van zidina Starog grada Jerusalema, dio ploče iz kraljevske arhive i svjedoči o značaju Jerusalema kao glavnog grada u kasnom bronzanom dobu, mnogo prije osvajanja kralja Davida.

Hebrejski Univerzitet navodi da je fragment veličine dva sa 2,8 centimetara i debljine jedan centimetar, pronađen nedavno tokom prosijavanja zemlje iskopane ispod kule iz 10. vijeka stare ere ispod južnog zida Starog grada Jerusalema.

Tekst na pločici ispisan je klinastim pismom na drevnom akadskom jeziku. Akadski je bio istočnosemitski jezik koji se govorio o drevnoj Mezopotamiji. Koristili su ga Asirci i Babilonci, pa se ponekad naziva i asirsko-babilonski.

Riječ je o najstarijem zabilježenom semitskom jeziku. Pisao se klinastim pismom, koje se izvorno koristilo za zapisivanje sumerskog.

Prema riječima profesora Vejna Horovica sa Instituta za arheologiju natpis na pločici je visokog nivoa vjerovatno od ruke nekog učenog i vještog pisara. Pisari su obično pripremali pločice za kraljevske kuće tog vremena.

Vjeruje se da ova pločica potiče iz istog vremena kao i 380 pločica pronađenih u 19. vijeku u Amarni u Egiptu u arhivi faraona Amenhotepa Četvrtog, koji je živio u 14. vijeku stare ere.

U tim arhivama bile su pločice koje su poslali njemu pokorni kraljevi iz Kanane i Sirije. Među njima je šest pločica od Abdi Hebe, kanatskog vladara Jerusalema.

"Dio pločice iz Jerusalema najvjerovatnije je dio poruke koju je poslao kralj Jerusalema, moguće Abdi Heba, nazad u Egipat", kaže Eliat Mazar sa Instituta za arheologiju, koji je vodio iskopavanja.

Najstariji pisani dokument ranije pronađen u Jerusalemu je pločica pronađena u tunelu za vodu iz 8. vijeka stare ere, koji je vodio direktno u Stari grad Jerusalem.

Pločica, na kojoj se na neki način proslavlja završetak gradnje tunela, sada je izložena u muzeju u Istambulu.

Detalji otkrića pločice iz 14. vijeka u Jerusalemu pojavili su se u novom izdanju list "Israel exploration".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: