Žaba duga samo 7 milimetara
0

Pronađen najmanji beskičmenjak na svijetu

Sarajevo-x.com
Najmanji beskičmenjak je žaba dužine sedam milimetara, a pronađena je u Papui Novoj Gvineji. Naučnici su otkrili do sada nepoznatu žabu crveno-crne boje koja stane na kovanicu. Minijaturnu žabu je otkrio profesor Chris Austin sa Univerziteta Louisiana na svom putu po Pacifiku, a kaže da ju je zapazio po kontrastu boja. Novootkrivena žaba nazvana je Paedophryne amanuensis, po selu Amau u čijoj blizini je locirana.

Na svijetu ima ukupno 60.000 otkrivenih beskičmenjaka, a najveće vrste uglavnom žive u vodi. Prije otkrića minijaturne žabe vjerovalo se da je najmanji beskičmenjak indonezijska ribica od 7,9 milimetara.

Profesor Austin vjeruje da su žabe prošle kroz ekstremno smanjenje kako bi ispunile onaj dio lanca ishrane u kojem nije bilo puno životinja. One se hrane najvjerovatnije grinjama, a ne postoji mnogo životinjskih oblika koji koriste isključivo grinje za preživljavanje.

"Vjerujem da predstavljaju one životinjske oblike koji se prilagođavaju lancu ishrane tako što ispunjavaju rupe koje su prazne, kako bi preživjele", rekao je profesor Austin, prenosi Daily Mail.

Inače, Nova Gvineja obiluje životinjskim i biljnim vrstama za koje se vjeruje da su u potpunosti nepoznate svijetu. Ubrzo nakon otkrića pronašli su još jednu malu žabu Paedophryne swiftorum, koja je duga od 8,3 do 8,9 milimetra.