Nauka
0

Pronađen komad grnčarije koji bi mogao potvrditi Stari zavjet

Klix.ba
Komadić antičke grnčarije, otkriven u današnjem Izraelu, rasvjetljava priče o biblijskim stanovnicima ove oblasti i mogao bi dokazati da su se vladavine kraljeva Solomona i Davida zaista dogodile.

Natpis "Ophel", iz 10. stoljeća prije nove ere, otkriven je prošle godine, a naučnici su bili zbunjeni bizarnim jezikom ispisanim na ostacima posude.

Vodeći stručnjak Douglas Petrovich smatra da je jezik primitivni oblik hebrejskog, što ukazuje na to da su Izraelci precizno bilježili historiju mnogo ranije nego što se mislilo.

Kada je natpis otkriven u decembru prošle godine, stručnjaci su pretpostavili da se radi o primjerku kanaanskog jezika. Kanaanci su bili biblijski narod koji je živio na teritoriji današnjeg Izraela.

Studije antičke bliskoistočne historije i Biblije, koje je sproveo Petrovich, pokazale su da su pretpostavke netačne i da je misteriozni jezik zapravo izvorna i najstarija forma hebrejskog jezika, što antičke Izraelce smješta u Jerusalem mnogo ranije nego je smatrano.

"Ljudi koji govore hebrejski vladali su Jerusalemom u 10. stoljeću prije neove ere, što prema biblijskoj hronologiji pripada vremenu Davida i Solomona. Ko god oni bili, pisali su na hebrejskom kao da su sve posjedovali", rekao je Petrovich.

Ukoliko su njegove tvrdnje tačne, otkriće bi moglo dati dokaz o preciznosti Starog zavjeta te da su antički Izraelci pisali historiju kako se dešavala, a ne stotinama godina kasnije. Ovo bi Stari zavjet dovelo u kontekst stvarnih historijskih dešavanja.

Petrovicheve tvrdnje probudile su brojne kontroverze u arheološkoj zajednici.

Arheolog Univerziteta u Tel Avivu, Israel Finkelstein, navodi kako je natpis od posebne važnosti za ranu historiju Izraela, ali da spominjanje Biblije ne bi smjelo zamračiti naučne metode.