{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivena palača biblijskog kralja Davida

20.7.2013. u 17:24
0
6
Otkrivena palača biblijskog kralja Davida
0
Otkrivena palača biblijskog kralja Davida
Arheolozi su iskopali palaču u utvrđenom judejskom gradu Shaarayimu, u kojem se, po Bibliji, David borio protiv diva Golijata.
Davidovu palaču, koja se prostire na hiljadu kvadratnih metara, otkrio je Hebrejski univerzitet i izraelska Komisija za antikvitete.

Tokom posljednjih sedam godina tim je otkrio i veliku riznicu punu aretefakata za koje smatraju da dokazuju postojanje vladara u Judeju u 10. stoljeću prije nove ere.

"Ruševine su najbolji primjer datiranja otkrivenog utvrđenog grada kralja Davida. Ovo je nepobitan dokaz postojanja centralne vlasti u Judeji u doba kralja Davida", saopćili su profesori Yossi Garfinkel i Saar Ganor sa Hebrejskog univerziteta.

Za biblijski grad Shaarayim smatra se da je postao moderni grad Khirbet Qeiyafa, nekih 30 kilometara jugozapadno od Jerusalema. Profesori kažu da se radi o ruševinama dvije najveće poznate građevine u doba kralja Davida u Jerusalemu."Oko palače pronađene su sobe sa različitim instalacijama, dokazima o metalnoj industriji, posebnih keramičkih posuda i dijelovima posuda od alabastera koje su uvožene iz Egipta", rekli su profesori.

Arheolozi su pronašli stotine artefakata na lokaciji, uključujući religijske predmete, pečate, grnčariju i alate. Palača se nalazi u središtu lokacije i viša je od ostalih građevina u gradu.Kraljevska porodica imala je odličan pogled na zemlju, od Sredozemnog mora do planina Hebron i Jerusalema. Smatra se da je najveći dio palače uništen 1.400 godina nakon što je izgrađena. Na njenom mjestu je u vizantskom periodu izgrađena utvrđena farma.

Arheolozi su pronašli i veliku glinenu zgradu koja je služila kao administrativno skladište. Komisija za antikvitete se nada da će nova otkrića dovesti do proglašenja ove lokacije nacionalnim parkom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: