Nauka
0

Pronađen i skeniran najmanji fosil ikada

Sarajevo-x.com
Rendgenski 3D skener baltičkog ćilibara na Univerzitetu u Manchesteru otkrio je majmanji fosil insekta ikada otkriven. Ovaj fosil je star 50 miliona godina i predstavlja 170-milioniti dio metra te se može vidjeti pomoću naprednih skenera.

Rezultati su objavljeni u Royal Society's Biology Letters i otkrivaju da ovaj skener omogućava 3D pregled i da su ga tako i zapazili. Biolog David Penney rekao je da je ovaj fosil izuzetno rijedak ne samo po svojoj veličini nego i po starosti i strukturi.

"Nije ga bilo moguće otkriti bez mikroskopa i skenera i ovaj fosil je potencijalno najstariji iz porodice Histiostomatidae. Većina ovakvih fosila pronalazi se u kombinaciji sa drugim vrstama te je i ovaj pronađen sa ostacima pauka.", rekao je Penney, prenosi BBC.

Penney je dodao da je činjenica da mi danas imamo toliko napredne tehnologije koja nam omogućava nova otkrića, koja prije nisu bila moguća. On je još rekao da je njegov tim presretan što može dobiti mnogo potrebnih informacija iz tako malog ostatka, a da prije to ne bi značilo puno zbog primitivnih načina istraživanja.