Kolumbija
0

Pronađen fosil zmije koja je mogla pojesti kravu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Zaboravite zmiju od 12 metara iz filma "Anaconda". Čak ni holivudski filmski stvaraoci nisu mogli izmisliti nešto ovako veliko. Novo otkriće fosila sa sjeveroistoka Kolumbije ukazuje da je riječ o najvećoj zmiji ikad pronađenoj. Bila je duga od 13 do 14 metara, a teška preko 1.100 kilograma.

"Ova stvar je teža od bizona i duža od gradskog autobusa", kaže ekspert za zmije Jack Conrad iz Američkog muzeja za prirodnu historiju u New Yorku. "Mogla je lako pojesti nešto veličine krave. Čovjek bi bio tek užina."

"Da je pokušala ući u moju kancelariju da me pojede, teško bi prošla kroz vrata", objašnjava veličinu pronađenog fosila životinje paleontolog Jason Head sa Univerziteta Toronto.

Zvijer se prije nekih 58 do 60 miliona godina vjerovatno hranila nekadašnjim rođacima krokodila u kišnim šumama, javlja AP, a detalji o ovom pronalasku objavljeni su u magazinu Nature i to u izdanju od četvrtka.

Naučnici su također objavili da vjeruju kako su pronašli i najstariji dokaz o postojanju životinja prije 635 miliona godina u Omanu.

Ipak, vratimo se grandioznoj zmiji nazvanoj Titanboa cerrejonensis, prema Cerrejonu, regionu u kojem je njen fosil pronađen. Iako je u vezi sa današnjom boom, ova zmija ponašala se više kao anakonda i provodila većinu vremena plivajući u vodi, smatraju istraživači. Ipak, mogla se jednako dobro snalaziti i na kopnu.

Titanboa je veća od zmije duge 3,4 metra za koju se vjerovalo da je prije 40 miliona godina živjela u Egiptu i koja je dosad držala rekord. Među današnjim vrstama primat drži piton dug preko 9 metara.

Fosil prastare zmije pronađen je početkom 2007. godine u jednom rudniku u Kolumbiji. Studenti koji su radili na otkrivanju fosila shvatili su da su kosti koje imaju pred sobom zapravo kosti zmije. I to ne samo zmije, već veoma velike zmije.