Istraživanje
0

Preplašena djeca ne razlikuju fantaziju od stvarnosti

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bilo da su u pitanju strah od odvajanja tokom noći, strah od mraka ili noćne more, većina male djece osjeti neku vrstu noćnog straha. Iako većina djece preraste te strahove kako odrastaju, postoje i oni kod kojih se razviju ozbiljne noćne fobije. Rezultati jednog istraživanja su pokazali da takva djeca teže razlikuju fantaziju od stvarnosti.

U istraživanje je bilo uključeno 80 djece starosne dobi od četiri do šest godina koja su osjetila neku vrstu velikog straha tokom noći. Ta djeca su upoređena sa 32 normalne djece bez iskustva takvog straha. Naučnici su individualno intervjuisali svako dijete i njegove roditelje, piše Live Science.

Roditelji su ispitivani o tome koliko često su njihova djeca preplašena tokom noći i šta ih najviše plaši. Djeca su odgovarala na razna pitanja čiji je cilj bio određivanje nivoa njihovog straha.

Nakon toga su djeci pokazivane slike mitoloških bića i situacija, koje su pratila pitanja o tome da li su stvarna, izmišljena i kolika je šansa da se tako nešto može pojaviti u njihovoj spavaćoj sobi i domu.

Rezultati su pokazali da djeca koja su iskusila neku vrstu noćnog straha mnogo teže razlikuju imaginarna bića i fantaziju od stvarnih situacija. Kako kažu naučnici, ta djeca vjeruju da postoji ista šansa da se u njihovoj kući pojave pljačkaši i vile ili neko drugo mitološko biće.