Iz misije Apollo 12
86

Preminuo Alan Bean, četvrti čovjek koji je hodao po Mjesecu

Klix.ba
Astronaut Alan Bean koji je bio četvrti čovjek koji je hodao po Mjesecu, preminuo je u 86. godini.

Bean je preminuo danas u bolnici Houston Methodist u Houstonu okružen porodicom, potvrdila je njegova supruga Leslie. Smrt je uslijedila dvije sedmice nakon što se iznenada razbolio.

"Alan je bio je najsnažniji i najljubazniji muškarac kojeg sam znala. Bio je ljubav mog života", kazala je Leslie u izjavi koju je objavila fondacija Astronaut Scholarship.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Bio je član NASA-ine treće grupe astronauta koji su izabrani 1963. godine. Letio je dva puta u svemir. Prvi put kao pilot lunarnog modula u misiji Apollo 12 u novembru 1969. godine, a potom kao komandir druge ekspedicije na prvu američku svemirsku stanicu Skylab u julu 1973. godine.

U svemiru je proveo ukupno 69 dana, 15 sati i 45 minuta, uključujući i 31 sati i 31 minutu na površini Mjeseca. Četiri decenije je pričao o onome što je vidio.

Alan Bean rođen je 15. marta 1932. godine u Texasu. Diplomirao je na Univerzitetu Texas, smjer aeronautičko inženjerstvo 1955. godine. Četiri godine je služio kao član eskadrile borbenog aviona na Floridi, a potom se upisao u mornaričku školu za pilote. Letio je 5.500 sati sa 27 različitih aviona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Potom je postao dio tima NASA-e, radeći na njihovim misijama, gdje je ostao pomagati i nakon što je završio s letovima u svemir. U slobodno vrijeme bavio se je slikanjem.

Bio je posljednji živući član tima Apollo 12.