{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Preminuo Alan Bean, četvrti čovjek koji je hodao po Mjesecu

26.5.2018. u 22:26
86
201
Preminuo Alan Bean, četvrti čovjek koji je hodao po Mjesecu
86
Preminuo Alan Bean, četvrti čovjek koji je hodao po Mjesecu
Astronaut Alan Bean koji je bio četvrti čovjek koji je hodao po Mjesecu, preminuo je u 86. godini.
Bean je preminuo danas u bolnici Houston Methodist u Houstonu okružen porodicom, potvrdila je njegova supruga Leslie. Smrt je uslijedila dvije sedmice nakon što se iznenada razbolio.

"Alan je bio je najsnažniji i najljubazniji muškarac kojeg sam znala. Bio je ljubav mog života", kazala je Leslie u izjavi koju je objavila fondacija Astronaut Scholarship.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Bio je član NASA-ine treće grupe astronauta koji su izabrani 1963. godine. Letio je dva puta u svemir. Prvi put kao pilot lunarnog modula u misiji Apollo 12 u novembru 1969. godine, a potom kao komandir druge ekspedicije na prvu američku svemirsku stanicu Skylab u julu 1973. godine.

U svemiru je proveo ukupno 69 dana, 15 sati i 45 minuta, uključujući i 31 sati i 31 minutu na površini Mjeseca. Četiri decenije je pričao o onome što je vidio.

Alan Bean rođen je 15. marta 1932. godine u Texasu. Diplomirao je na Univerzitetu Texas, smjer aeronautičko inženjerstvo 1955. godine. Četiri godine je služio kao član eskadrile borbenog aviona na Floridi, a potom se upisao u mornaričku školu za pilote. Letio je 5.500 sati sa 27 različitih aviona.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Potom je postao dio tima NASA-e, radeći na njihovim misijama, gdje je ostao pomagati i nakon što je završio s letovima u svemir. U slobodno vrijeme bavio se je slikanjem.

Bio je posljednji živući član tima Apollo 12.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: