Pronađeni crteži na zidovima pećina
0

FOTO / Predhistorijska djeca stvarala su zapanjujuća umjetnička djela

Sarajevo-x.com
Arheolozi su otkrili dječije crteže na zidovima pećina u Francuskoj što dokazuje da su djeca lovačko-skupljačkih plemena pohađala neku vrstu predhistorijske škole, piše Daily Mail.
Istraživači su otkrili da su prije 13.000 godina predhistorijska djeca stvarala neku vrstu umjetničkih djela u pećinama, a u tome su im pomagali roditelji. Zapanjujući crteži mamuta, nosoroga i konja pronađeni su u lancu pećina Rouffignac u Francuskoj.

Na konferenciji, koja počinje u petak na Cambridge univerzitetu, će biti otkriveni rezultati posljednjih istraživanja o umjetnosti djece mlađe od tri godine u jednoj od najpoznatijih predhistorijskih pećina u Francuskoj.

Stručnjaci su nedavno razvili način identificiranja dobi i spola osoba koje stoje iza pećinskih crteža otkrivši da su najplodniji umjetnici tog perioda bili petogodišnjaci.

S obzirom da su neki od pronađenih crteža bili iscrtani tako visoko na zidovima pećine to ukazuje da su djeci pomagali stariji. Naučnici zaključuju da su djeca sjedila na ramenima odraslih i stvarala svoja djela.

"Našli smo crteže djece starosti od tri do sedam godina. Bili smo u mogućnosti da identificiramo četvoro različite djece upoređujući njhove crteže. Najviše radova ima jedan petogodišnjak, a dvije su bile djevojčice", kazao je arheolog Jess Cooney.

Jedna od pećina je bilo toliko prekrivena dječijim crtežima da je jasno da je mališanima predhistorijskog doba bila posebno mjesto, za igru ili rituale još uvijek nije poznato.

Arheolozi su još 2006. godine otkrili da su predhistorijska djeca crtala prstima, a najnovija istraživanja otkrivaju i njihovu dob. Osim u Francuskoj crtanje prstima pronađeno je u pećinama u Španiji, Novoj Gvineji i Australiji.