"Dan odluke" za ISRO
9

Pratite uživo slijetanje letjelice Chandrayaan-3 na lunarni južni pol

D. B.
Nakon što se ruska letjelica Luna-25 srušila na površinu Mjeseca, danas ćemo saznati da li će indijska letjelica Chandrayaan-3 uspjeti obaviti meko slijetanje na lunarni južni pol.

Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) lansirala je misiju Chandrayaan-3 14. jula, a letjelica je u lunarnu orbitu ušla 5. augusta. Danas je ključan dan za ovu misiju jer će letjelica pokušati sletjeti na južni pol Mjeseca.

Preciznije, cilj je spustiti lander Vikram blizu lunarnog južnog pola za koji se vjeruje da sadrži zaleđenu vodu, a koja bi mogla osigurati ključnu vodu, kisik i gorivo za buduće lunarne misije i baze. Međutim, slijetanje je izuzetno težak zadatak zbog neravnog terena i kratera koji su u sjeni. Lander iz misije Chandrayaan-2 se srušio 2019. godine tokom pokušaja slijetanja na lunarni južni poč.

Chandrayaan-3 koristi dizajn koji je razvijen na osnovu saznanja stečenih tokom prethodne misije, a čiji je zadatak da spriječi eventualne probleme. Riječ je o softverskim poboljšanjima i otpornijim sistemima, kao i većem području za sliejtanje.

"Misija napreduje prema rasporedu. Sistemi se redovno provjerava", poručili su iz ISRO-a.

Direktni prijenos uživo bi trebao početi u 13:50 sati po našem vremenu, a možete ga pratiti na zvaničnom YouTube kanalu agencije ISRO.