Globalno zatopljenje
9

Povećanje nivoa mora se ne može zaustaviti

Klix.ba
Povećanje nivoa mora se ne može zaustaviti ni u narednih nekoliko stotina godina, čak i ako se smanji srednja globalna temperatura. Međutim, naučnici vjeruju da se može usporiti.

Mnoga istraživanja pokazuju da povećanje emisije stakleničkih gasova od 1980. do 2010. godine, svakih deset godina uzrokuje povećanje srednje globalne temperature za 0,17 stepeni celzija i podizanje nivoa mora za 2,3 milimetra svake godine od 2005. do 2010. godine zbog topljenja glečera.

Povećanje nivoa mora predstavlja rizik za oko jednu desetinu svjetskog stanovništva koje živi u primorskim područjima i ostrvima. Među najrizičnijim područjima su Karibi, Maldivi i azijsko-pacifička grupa ostrva.

Više od 180 zemalja pregovara o novom globalnom klimatskom paktu, koji će se početi sprovoditi 2020. godine, a koji će prisiliti sve zemlje da smanje emisiju stakleničkih gasova, kako bi se globalno zagrijavanje u ovom stoljeću ograničilo na samo dva stepena. Prema riječima naučnika, to je minimum koji je potreban za izbjegavanje katastrofalnih posljedica, prenosi Reuters.

Međutim, ukoliko se postigne i maksimum smanjenja emisije gasova, to neće biti dovoljno da se zaustavi podizanje nivoa mora zbog termalnog širenja morske vode. Čak i ako se smanji globalna temperatura i površina mora se ohladi, toplota će ostati zarobljena u dubljim slojevima okeana i to će uzrokovati podizanje nivoa.

Prema posljednjim istraživanjima, čak i ukoliko se drastično smanji emisija stakleničkih gasova, nivo mora će se od 2100. do 2300. godine podići za deset centimetara. Ukoliko se emisija umanji samo neznatno, u istom periodu bi se nivo mora povećao za više od jednog metra.