Nauka
0

Posjetioci muzeja Medelhavsmuseet moći će razmotati mumije

Klix.ba
Švedski muzej Medelhavsmuseet u Stockholmu digitalizirat će svoju kolekciju mumija u 3D tehnologiji, što će posjetiocima omogućiti digitalno razmotavanje mumija.

Stalna muzejska postavka trebala bi biti otvorena na proljeće 2014. godine. Kustosi se nadaju da će ova digitalizacija omogućiti posjetiocima da bolje shvate život starih Egipćana.

Muzej će skenirati šest svojih mumija, a 3D modeli u visokoj rezoluciji bit će napravljeni pomoću udruživanja fotografija i rendgenskih snimaka.

Posjetioci će moći istražiti mumije na sličan način kao što to i arheolozi rade kada su na pragu nekog otkrića.

"Ciljamo da postavimo novi standard u način rada muzeja. 3D digitalizacijom i interaktivnom vizualizacijom kolekcije će postati pristupačnije drugim muzejima, istraživačima i posjetiocima. U ovom projektu radimo sa mumijama, ali ista metoda se može koristiti i na veoma velikim objektima, poput spomenika prirode i drugih historijskih artefakata", izjavio je Thomas Rydell iz Švedskog interaktivnog instituta.

Posjetioci će na ovaj način moći vidjeti i najsitnije detalje poput oštećenja na sarkofazima te odmotati mumiju, skidajući virutalne zavoje sa nje, ili istražiti predmete pokopane sa mumijom.

"Možemo doslovno stvoriti virtualnu kopiju mumije. Ovu verziju će koristiti i drugi muzeji za istraživanje, a ponudit ćemo je i virtualnim posjetiocima“, rekao je Rydell.

Digitalizacija mumija je plod saradnje švedskih vizualizacijskih istraživača, muzeja Medelhavsmuseet i kompanija Autodesk i Faro.

"Sloj po sloj, posjetioci će moći odmotavati mumiju i saznati o njenom polu, godinama, životnim uslovima i vjerovanjima. Uz pomoć tehnologije, mumije su postale snažni prenosioci znanja o našoj prošlosti“, kaže Elna Nord, producentica postavke.