Uspješna misija
14

Posada otputovala na ISS raketom Soyuz prvi put nakon dramatičnog neuspjeha

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Posada koja je otputovala pomoću rakete Soyuz na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) stigla je bez problema, a to je bila prva uspješna misija od dramatičnog neuspjeha u oktobru kada je obavljeno hitno slijetanje nakon problema u letu.

Soyuz MS-11 je omogućio ruskom kosmonautu Olegu Kononenku, Kanađaninu Davidu Saint-Jacquesu i NASA-inoj astronautkinji Anne McClain da sa Zemlje otputuju u orbitu. Kononenko i Saint-Jacques su bili rezervni članovi posade za prethodnu misiju MS-10 koja je završena neuspjehom.

Tog 11. oktobra su dva člana posade, Aleksey Ovchinin i Nick Hague izbjegli smrt nakon eksplozije na velikoj visini jer je njihovu kapsulu od rakete Soyuz-FG odvukao ruski sigurnosni sistem SAS nakon čega su sletjeli u Kazahstan. Problem je uzrokovao nepravilno sklopljeni booster koji je izazvao oštećenja letjelice pri odvajanju od druge faze.

Današnje lansiranje je prošlo bez problema, a očekuje se da će tri člana ostati u svemiru 194 dana. Oni će obaviti brojne naučne eksperimente, a očekuje ih i svemirska šetnja.

Ovchinin i Hague će biti članovi sljedeće misije na ISS koja je planirana za 1. mart sljedeće godine.