Još jedan incident
22

Ponovo curi ruski modul Nauka na ISS-u

D. B.
Ruska svemirska agencija Roscosmos je potvrdila da je uočeno curenje hladnjaka na njenom modulu Nauka, koji je spojen s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS).

Prema tvrdnjama Roscosmosa, posada nije ugrožena zbog ovog incidenta. Modul Nauka je spojen s ISS-om 2021. godine te je poznat i kao Multipurpose Laboratory Module-Upgrade (MLM), međutim, hladnjak gdje je došlo do curenja mnogo je stariji jer je dostavljen na ISS još 2012. godine.

Roscosmos je objavio informacije putem Telegrama te je objasno da je riječ o curenju eksternog ili pomoćnog hladnjaka. Glavni termalni kontrolni krug modula radi novmalno, a uslovi unutar modula su i dalje ugodni.

Curenje je posmatrano u prijenosu uživo koji je omogućila NASA u ponedjeljak, a vidjele su se ljuspice smrznute rashladne tekućine. Američka kontrola misije u Houstonu je putem radioveze zatražila od svojih astronauta da istraže incident te da jave šta vide iz kupole s prozorima. Astronauti su potvrdili da se radi o problemu s MLM modulom, a NASA je potom zatražila od posade da zatvori kapke na segmentiranim prozorima kako bi se spriječila eventualna kontaminacija.

Još uvijek nije poznat uzrok curenja, ali je u ovakvim slučajevima primarna sumnja na svemirskom otpadu, čija se količina značajno povećava kako sve više kompanija i zemalja ulazi u svemirsku utrku.

Međutim, eksperti vjeruju da incident nije slučajnost. U decembru prošle godine je ruska letjelica Soyuz MS-22 spojena na ISS počela ispuštati bijele čestice. Tada se vjerovalo da je uzrok oštećenje nastalo djelovanjem svemirskog otpada, a letjelica je vraćena na Zemlju bez posade.

Roscosmos je poslao zamjensku kapsulu po posadu kako bi se vratila kući nakon misije. Sličan incident se dogodio i s teretnom svemirskom letjelicom u februaru ove godine pokvario je planove agencije, koja je veći dio ove godine provela radeći na svojoj svemirskoj letjelici prije nego se ustanovilo da je sigurna za povratak posade. Tek prošlog mjeseca se posada, koju su činila dva ruska kosmonauta i NASA-in astronaut, vratila na Zemlju.

Ruski svemirski program je u prošlosti imao spektakularne rezultate, no nedavno je bilo nekoliko neuspjeha. Sektor je "zaglibio" u korupcijskim skandalima te je dobijao oskudna sredstva. Osim curenja, neuspješna je bila i misija na Mjesec obavljena u augustu prošle godine.

ISS je jedno od rijetkih područja na kojim Rusija i SAD još uvijek sarađuju nakon uvođenja sankcija za Ruse zbog agresije na Ukrajinu.