Nauka
11

Polijetanje sa historijske platforme: SpaceX uspješno lansirao i spustio raketu Falcon 9

Piše: I. P.
Američka kompanija SpaceX uspješno je izvela misiju opskrbe Međunarodne svemirske stanice, a koja je podrazumijevala lansiranje rakete Falcon 9 i njeno sigurno spuštanje na Zemlju u maniru vertikalnog slijetanja.

Nakon što je jučerašnji pokušaj lansiranja odgođen iz predostrožnosti zbog problema tehničke prirode, u nedjelju je uspješno izvedena misija koja je podrazumijevala dostavu tereta za astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Raketa Falcon 9 koja je korištena kao glavni pogon za kapsulu Dragon vratila se uspješno na površinu Zemlje u već provjereno efektinvom maniru vertikalnog slijetanja.

Falcon 9 je uzletio sa platforme LC-39A u Kennedy Space Centeru sa koje je 1969. godine poletjela raketa Saturn V noseći modul Eagle koji je na Mjesec odveo Neila Armstronga i Buzza Aldrina.

Količina tereta namijenjenog ISS-u je oko 2,5 tone, a pored hrane, pića i instrumenata, u dostavnom paketu nalazi se i smrtonosna bakterija koju će astronauti izučavati kako bi bolje shvatili utjecaj umanjene gravitacije na opasne mikroorganizme.

Današnja misija SpaceX-a je deseta od ukupno 20 dostavnih letova koji su ugovoreni za Međunarodnu svemirsku stanicu.